Optužnica protiv imama Shefqeta Krasniqija iz Prištine

Prištinski imam tereti se za utaju 20.000 eura (AP)
Prištinski imam tereti se za utaju 20.000 eura (AP)

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu na Osnovnom sudu u Prištini protiv Shefqeta Krasniqija, imama Džamije Mehmeta Fatiha u Prištini, za djela povezana s terorizmom, prenosi Anadolija.

Iz Specijalnog tužilaštva saopćeno je da se Krasniqi tereti za “podsticanje na izvršenje terorističkih djela, podsticanje mržnje, razdora ili nacionalne, vjerske i etničke netrpeljivosti i izbjegavanje poreza”.

U saopćenju se navodi da je prištinski imam svjesno širio javne poruke posredstvom predavanja, kao i koristeći se društvenim mrežama i drugim sredstvima informiranja, da podstakne odlazak drugih na ratna područja u Siriji i Iraku.

Širenje mržnje

Krasniqi je nekoliko vjerskih grupa ocijenio kao neprijatelje sunitskih muslimana, podstičući i šireći tako mržnju i netrpeljivost prema zajednicama koje žive na Kosovu, navodi Specijalno tužilaštvo Kosova.

Prištinski imam još se tereti da je, kao vlasnik preduzeća N. T. Portat, utajio porez u vrijednosti više od 20.000 eura.

Izvor: Agencije


Povezane

Kosovska policija nedavno je uhapsila više od 40 osoba osumnjičenih da su ratovali u Siriji i Iraku na strani organizacija Islamska država i Al-Nusra. Do sada je u Siriji poginulo 16 Kosovara. Ne zna se tačan broj onih koji trenutno učestvuju u ovim sukobima, ali jedan slučaj šokirao je kosovsku javnost. Izvještava Avni Ahmetaj.  

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO