Srbija otvorila nova poglavlja u pregovorima s EU-om

Srbija je danas na Međuvladinoj konferenciji s Europskom unijom otvorila dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima s EU – poglavlje 20 (o poduzetništvu i industrijskoj politici) i 26 (o kulturi i obrazovanju).

Na istom sastanku, prenosi Tanjug, odmah je privremeno zatvoreno poglavlje 26, jer u području obrazovanja i kulture ne postoje zajednički EU kriteriji neophodni za usklađivanje, a samim tim ni mjerila za zatvaranje poglavlja.

Riječ je o petoj po redu Međuvladinoj konferenciji, a Srbija je u dosadašnjem toku pregovora o članstvu s EU otvorila osam i privremeno zatvorila dva od ukupno 35 poglavlja. 

Pregovori Beograda i Prištine

Izaslanstvo Srbije na današnjoj Međuvladinoj konferenciji u Bruxellesu predvodila je ministrica za europske integracije Jadranka Joksimović, dok je Europsku komisiju predstavljao povjerenik za pregovore o proširenju Johannes Hahn.

Iako važi za jedno od lakših poglavlja, poglavlje 26 bilo je blokirano sve do početka godine zbog primjedbi Hrvatske na udžbenike na maternjem jeziku manjina.

Zeleno svjetlo za otvaranje poglavlja 20 zemlje članice EU dale su Srbiji polovicom veljače nakon što su od Europske službe za vanjske poslove dobile izvještaj o napretku u procesu pregovora Beograda i Prištine.

U Bruxellesu podsjećaju da je, između ostalog, konkretan napredak u Poglavlju 35, koje prati proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine i primjenu Briselskog sporazuma, neophodan da bi Srbija mogla napredovati na putu prema članstvu u EU-u.

Izvor: Agencije