Reakcije na Ugljaninovu posjetu Kosovu: Prst u oko Srbiji

'Bošnjaci se ne trebaju miješati u srpsko-albanski konflikt', rekao je Muamer Zukorlić (http://www.president-ksgov.net)

Odlazak predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća i lidera Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanina u Prištinu da predsjedniku Kosova “Hashimu Thaciju čestita Dan državnosti” političari i analitičari u Srbiji ocijenili su nelogičnim potezom, kojim se gura “prst u oko državi”.

Na službenom sajtu BNV-a objavljeno je kako je delegacija tog tijela i SDA Sandžaka u Prištini “prisustvovala akademiji posvećenoj životu i djelu Šabana Poluže i Mehmeta Gradice, koji su imali značajno mjesto u historiji Bošnjaka Sandžaka”, koja je organizirana pod Thacijevim pokroviteljstvom.

Reakciju javnosti u Srbiji izazvala je Ugljaninova čestitka Thaciju “na dobrim rezultatima u izgradnji demokratske, multinacionalne i multikonfesionalne evropske države, zasnovane na vladavini prava, pravnoj sigurnosti i jednakosti pred zakonom”.

Zukorlić: ‘Ne miješati se u konflikt’

Bošnjaci se ni na koji način ne trebaju miješati u srpsko-albanski konflikt, ocijenio je poslanik Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka Muamer Zukorlić.

On je rekao da takvo miješanje Bošnjaka može biti samo na njihovu štetu te istakao da će nekoj od bošnjačkih zajednica “gotovo sigurno napraviti problem”, prenosi Tanjug.

Zukorlić ovaj Ugljaninov gest vidi kao uobičajeno ponašanje lidera SDA Sandžaka, koje zavisi od toga je li u vlasti ili van nje.

“Kada je u vladi, onda je Srbija najbolja zemlja, prava Bošnjaka su na najvišem nivou i tada je on najveći srpski patriota. Kada nije u vladi, onda radi sve ono što je suprotno od toga, govoriće da je Srbija fašistička tvorevina, uključujući i ovo sada”, primjećuje Zukorlić.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, koga su novinari pitali da prokomentira taj čin, rekao je kako je to dokaz da je bila ispravna svojevremena odluka da Ugljanin ne bude dio aktualne Vlade Srbije.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija i predsjednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić smatra taj potez politički nelogičnim i ne vidi u njemu nikakav cilj “osim teranja inata na vlastitu štetu”.

“Ovo je prst u oko državi u kojoj Bošnjaci žive i akt nepoverenja prema ovoj državi. Ovakav potez povećava jaz između Bošnjaka i države u kojoj oni ostvaruju svoja prava”, rekao je Ljajić.

Dačić za zabranu stranke

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić ocijenio je da je neprimjeren sastanak lidera SDA Sandžaka s Thacijem i da bi u “svakoj normalnoj državi” već neko pokrenuo inicijativu da se njegova politička stranka zabrani.

Dačić je rekao i da takvo ponašanje narušava teritorijalni integritet zemlje.

Iz Demokratske stranke Srbije kažu da Ugljanin kontinuirano nekažnjeno provocira Srbiju i podsjećaju da je on, kao ministar bez portfelja, prisustvovao otkrivanju table “osuđenog ratnog zločinca Aćif-efendije” u Novom Pazaru.

Izvor: Agencije