Zaev: Makedonija dobija novu vladu u martu

Čelnik Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev, koji trenutno boravi u Sarajevu, izjavio je u četvrtak kako je postignut dogovor s albanskim strankama o ključnim pitanjima te kako će nova vlada biti formirana u martu.

Rekao je da će on biti novi premijer Makedonije. 

Ranije je Centralno predsjedništvo makedonske Demokratske unije Albanaca, najveće albanske partije, prihvatilo prijedlog Zakona o upotrebi albanskog jezika, što je bio glavni problem u pregovorima sa SDSM-om u dogovaranju podrške o formiranju nove vlade.

Prema najavama iz DUI-ja, na njihovom je predsjedniku Aliju Ahmetiju da odluči da li će dati njihovih deset poslaničkih mandata SDSM-u, kako bi oni osigurali potrebnu većinu od 61 poslanika, a čelnik te stranke Zaev postao mandatar i pregovarao novu vladu.

“DUI je danas dao saglasnost Zakonu o jezicima, koji je usaglašen sa SDSM-om, ali ovo ne znači da su zatvorena sva pitanja ili da imamo konačno rješenje o formiranju vlade. Trebaju se zatvoriti i ostala pitanja”, istakao je glasnogovornik ove stranke Bujar Osmani.

Reakcija VMRO-DPMNE-a

Vladajuća makedonska stranka VMRO-DPMNE u reakciji optužuje SDSM da krši Ustav te kako ima namjeru redefinirati državu kako bi došao na vlast.

U saopćenju navode kako podsjećaju SDSM i svakog drugog ko se želi kockati državnim i nacionalnim interesima da u Makedoniji postoje i oni koji su spremni boriti se za ove interese.

“Na posljednjim izborima su VMRO-DPMNE i koalicija pobijedili i osvojili većinsku podršku i povjerenje građana Makedonije i prepoznali su namjeru SDSM-a za redefiniranje države. Naše historijsko i ideološko opredjeljenje, ali i mandat dat od većine građana, zaštita je državnih i nacionalnih interesa u bilo kojoj formi i u bilo kojoj situaciji”, kažu iz VMRO-DPMNE-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Veća službena upotreba albanskog jezika u Makedoniji, glavno je pitanje u pregovorima albanskih stranaka sa Socijaldemokratskim savezom u dogovaranju nove vlade. SDSM ne prihvata rješenja koja zahtijevaju promjenu Ustava, dok albanski političari traže da njihov maternji jezik postane drugi službeni jezik u zemlji. 

Published On 22 Feb 2017

Prošlo je mjesec i po od početka konstitutivne sjednice Sobranja Makedonije, ali ona još nije formalno završena. Nije izabran ni predsjednik parlamenta. Dva mjeseca nakon izbora nije formirana ni nova vlada, jer politički lideri ne mogu da dogovore koaliciju. Kako su se sve debate prebacile na čelnike stranaka, mnogi smatraju da je uloga Sobranja – […]

Published On 15 Feb 2017
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO