Savez antifašista prihvatio Mesićevu ostavku

Mesić je prije mjesec dana podnio ostavku na dužnost počasnog predsjednika Saveza antifašista Hrvatske (Anadolija)

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA) prihvatio je ostavku Stjepana Mesića na mjesto počasnog predsjednika te asocijacije.

Poručili su da ga se ne odriču kao antifašista te mu, kao bivšem predsjedniku Hrvatske, ostaje ured u prostorijama Saveza.

Mesić je krajem siječnja podnio ostavku na dužnost počasnog predsjednika SABA-e u želji, kako je naveo, da Savez poštedi negativnih posljedica nastalih objavljivanjem snimki s njegovim izjavama iz 1990. i 1992. godine u kojima relativizira ustaške zločine u logoru Jasenovac i Dječjem logoru u Jastrebarskom.

“Predsjedništvo je odlučilo prihvatiti ostavku Stjepana Mesića, s tim da ga se Savez ne odriče kao antifašista i svega što je učinio kao antifašist”, izjavio je Hini nakon sjednice tajnik SABA-e Miroslav Kirinčić.

Ostaje mu ured

Iako na sjednici predsjedništva nije bilo riječi o Mesićevu uredu, koji za tu namjenu upotrebljava prostorije SABA-e u Hatzovoj ulici u Zagrebu, Kirinčić je kazao da će Mesić ostati u tom prostoru zato što to pitanje nije vezano za njegovu funkciju počasnog predsjednika Saveza.

Mesiću je u lipnju prošle godine izmjenama Zakona o posebnim pravima predsjednika nakon isteka mandata ukinut ured koji mu je pripadao kao bivšem predsjedniku države, nakon čega mu je Savez antifašista ponudio svoje prostorije.

Kirinčić je također najavio da će SABA u idućih mjesec dana organizirati znanstveni skup na kojem će obrazložiti svoju odluku i opisati više od 40 godina rada Stjepana Mesića – od 1971. do danas.

Izvor: Agencije