Policijska akcija protiv uzgajivača kanabisa u Albaniji

Prošle godine u Albaniji je uništeno blizu 2,5 miliona zasada marihuane (AP)

U Albaniji je počela velika operacija protiv sadnje kanabisa, saopćila je policija te zemlje.

AP navodi da 3.100 policajaca širom države provjerava staklenike, stara vojna skladišta, tunele i napuštene kuće, gdje sjeme kanabisa ili mali zasadi mogu biti sakriveni.

Prošle godine u Albaniji je uništeno 2,5 miliona zasada marihuane, četiri puta više nego pretprošle godine. Tone kanabisa zaplijenjene su na graničnim prijelazima ili sa brodova koji su plovili u susjednu Italiju ili Grčku.

Sastanak s italijanskim kolegama

Italijanski državni tužilac zadužen za borbu protiv mafije Franco Roberti i drugi visoki zvaničnici sastali su se danas u Tirani kako bi razgovarali s albanskim kolegama o razlozima porasta uzgajanja kanabisa. 

Krijumčarenje kanabisa u Italiju poraslo je za tri puta u prošloj godini, izjavio je Roberti.

U ljeto 2014. albanska policija pokrenula je veliku akciju protiv narkomafije. Upadom u selo Lazarat na jugu zemlje, poznatije kao “Albanska republika kanabis”, uništene su tone kanabisa u vrijednosti blizu 37 miliona eura.

Izvor: Agencije


Povezane

Albanska policija je prošle godine uspjela uspostaviti  kontrolu nad selom Lazarat na jugu Albanije, poznatom centru uzgajivača i trgovaca kanabisom. Borba sa krijumčarima i uzgajivačima droge je nastavljena i ove godine. Provode se akcije na sjeveru zemlje kako bi se uništila polja kanabisa. Samo jedna stabljika vrijedi oko 1.000 eura. Ekipa Al Jazeere je pratila […]

Published On 13 Sep 2015

Prvi put nakon više godina albanska policija je uspjela da uspostavi potpunu kontrolu nad selom Lazarat na jugu Albanije, koje je poznato kao centar uzgajivača i trgovaca kanabisom. Naš novinar Avni Ahmetaj je pratio akciju policije u ovom selu.   

Published On 20 Jun 2014
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO