Dodik optužuje Izetbegovića za totalnu krizu u BiH

'Izetbegović uvodi novu praksu ponašanja u institucijama BiH', tvrdi Dodik (EPA)

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik ocijenio je da će “potez bošnjačkih lidera dovesti Bosnu i Hercegovinu u krizu koja dugo neće biti riješena”.

Nakon što je predat zahtjev za reviziju presude po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije Dodik je optužio člana Predsjedništva BiH i lidera Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića da je odgovoran za tu krizu i da će najviše štete imati BiH, za koju se Izetbegović zalaže.

“Veoma je jasno da je Izetbegović odlučan da napravi totalnu krizu u BiH”, ustvrdio je on, prenosi Fena.

Pravni osnov

Dodik je u telefonskoj izjavi za RTRS iz Beča, gdje je u dvodnevnoj posjeti, ponovio stav da “nema pravnog osnova za pokretanje revizije, posebno nakon današnje situacije na sjednici Predsjedništva BiH, što se može tumačiti kao čin da nije ni donesena odluka o pokretanju revizije”.

“Bez obzira na razloge Izetbegovića, jasno je da uvodi novu praksu ponašanja u institucijama BiH. Sada je onima iz RS-a koji govore o tome kako se ne treba ponašati jasno da Izetbegović ne oklijeva da izađe iz institucija sistema kada njemu to odgovara”, ustvrdio je Dodik.

RS mora, kako je dodao, ostati jedinstvena u ovome.

Izvor: Agencije