Vučić o reviziji: Odnosi vraćeni 25 godina unazad

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u srijedu, povodom podnošenja zahtjeva Bosne i Hercegovine za reviziju presude o genocidu protiv Srbije, kako su tim činom “odnosi dve države vraćeni 25 godina unazad, kao i da nema poverenja i pomirenja”.

“Ako želite da pokrenete tužbu i jasno je da je ne možete da dobijete, a imate 1,2 miliona Srba u Bosni i Hercegovini koji se sa tim neće saglasiti, pokazuje koliko su duboki, suštinski i temeljni naši problemi”, rekao je on nakon sastanka koji je, zajedno s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, imao s predstavnicima Srba u Bosni i Hercegovini, Miloradom Dodikom i Mladenom Ivanićem.

Više je puta ponovio kako su “vitalni interesi Srbije i [bh entiteta Republike] Srpske, a trebali bi da budu i Bosne i Hercegovine, očuvanje mira i stabilnosti” te istaknuo kako je Srbiji cilj da “sačuva mir, da odgovori na tužbu, da tužba ne urodi plodom, da svoj narod zaštiti i proba naći zajedničke mehanizme za bolje odnose”.

‘Ništa što bi značilo urušavanje BiH’

“Srbija će uvek poštovati integritet Bosne i Hercegovine kao i integritet RS-a, a naš primarni cilj, posle svih velikih ciljeva – pokazalo se da je to bila naša jednostrana želja – jesu poverenje i pomirenje. Nemamo pravo da dozvolimo ponižavanje Srbije i nećemo dozvoliti ponižavanje Srbije”, rekao je Vučić.

Dodao je kako Srbija “neće preduzeti ništa što bi značilo urušavanje Bosne i Hercegovine”.

Govorio je i, kako je rekao, “o licemerju međunarodne zajednice” te podsjetio kako su Srbi proglašeni “remetilačkim faktorom” nakon referenduma o Danu RS-a, za koji je kazao kako njime “Srbija nije bila oduševljena”.

“Danas, kad se potežu mnogo strašnije stvari, oni nas smiruju. Nismo mi deca. Pokažite iste standarde prema Srbima kao što pokazujete prema drugima. Ništa ne možete da rešite kad su interesi Srba u pitanju. Ponekad se potrudite, a mir i stabilnost ćemo sačuvati te garantovati bezbednost. Građani neka budu mirni, jer nećemo ugroziti nikoga u Bosni i Hercegovioni. Želimo mir, a ne sukobe sa susedima”, poručio je Vučić.

Po Nikolićevim riječima, “veoma neizvesno” je kako će se nakon zahtjeva za reviziju presude za genocid razvijati odnosi u Bosni i Hercegovini i kakve odnose član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović očekuje sa Srbijom “posle poteza za koji je evidentno da se sa njim ne slažu ni Hrvati, ni Srbi, a međunarodna zajednica nema reči kojima bi opravdala takvu akciju, kao i da li je to uz njihovu saglasnost i odobrenje”.

Nikolić: Napad na jedan narod

“Srbija će uvek stajati uz RS, jer smo neraskidivi narod. Dajemo punu podršku RS-u i svemu onome što se u Bosni i Hercegovini radi na osnovu Ustava i zakona. Ničiju nezakonitu odluku ni meru nećemo da podržimo, a pogotovo nećemo da podržimo nezakonsku i neustavnu odluku kojom bi moglo da se krene u napad na jedan narod”, kazao je Nikolić.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić najavio je “bukvalno dnevnu komunikaciju” s Beogradom te rekao kako politički predstavnici Srba u Bosni i Hercegovini”imaju namjeru da koriste institucije u svom interesu i rade ono što misle da je korisno”.

“Ne brine me sama revizija. Ona je potpuno pravno neutemeljena i mimo svake logike će biti da se ona prihvatiti. No, čovjek koji je najviše uradio na rušenju srušio Bosne i Hercegovine je Bakir Izetbegović, koji uzima sebi za pravo da u ime Bosne i Hercegovine povlači određene poteze. Argumentacija je na našoj strani, a Srbi su do sada pokazali da mogu mudro koristiti i razgolititi sve što je sa druge strane došlo”, kazao je Ivanić.

I on je uputio kritike na račun predstavnika međunarodne zajednice.

“Zamislite šta bi se dogodilo da smo mi ovo radili. Krajnje je vrijeme da se kaže kako se ovim ruše institucije Bosne i Hercegovine i da ih ne ruše Srbi, nego Bošnjaci. Ako takvog stava ne bude, međunarodna zajednica produbljuje krizu, a na to ćemo naći odgovor”, najavio je Ivanić.

Dodik: Akt mržnje prema Srbima

Predsjednik RS-a Milorad Dodik vrlo oštro je govorio na račun Izetbegovića, ali i predstavnika međunarodne zajednice.

“Ovo je akt mržnje Bošnjaka muslimana prema Srbima uopšte. Očigledno imaju dva cilja: očekuju desetine milijardi nekakve štete, a primarni da se ukine RS, a sve pod optužbom da su Srbiji počinili genocid, koji se, naravno, nije desio”, rekao je Dodik.

Po njegovim riječima, “Izetbegović je zatvorio vrata Bosni i Hercegovini i njenoj perspektivi, ali i ugasio svjetlo što se tiče Bosne i Hercegovine”.

Ponovio je svoja stajališta po kojima “Bosne i Hercegovine nema” te rekao kako je ona “država nazor što se pokazuje odlukom Bakira Izetbegovića”.

Najavio je i sjednicu entitetskog parlamenta već u ponedjeljak, 27. februara, na kojem će donijeti “određene zaključke”.

“Zahtjev za reviziju presude formalno je uperen protiv Srbije, ali je to atak protiv Srba”, zaključio je Dodik.

Prethodno su političari iz RS-a, a među njima Ivanić i Dodik, kazali su da će zahtjev za reviziju presude odvesti Bosnu i Hercegovinu u novu krizu.

U četvrtak sjednica Predsjedništva BiH

Ivanić je ranije izjavio da nikada neće dozvoliti reviziju presude po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije, a istakao je kako je za to potreban konsenzus članova državnog Predsjedništva.

On je najavio vanrednu sjednicu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koja bi trebala biti održana u četvrtak.

Izetbegović, s druge strane, tvrdi da, prema Ustavu Bosne i Hercegovine i Poslovniku o radu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Ivanić nema pravo da u ime bh. Predsjedništva obavlja usmenu ili pisanu komunikaciju s Međunarodnim sudom pravde u Hagu, ukoliko za tu komunikaciju nije ovlašten odlukom Predsjedništva.

Izetbegović je to izjavio povodom Ivanićeve tvrdnje da ima namjeru napisati novo pismo Međunarodnim sudom pravde, kojim tu instituciju obavještava da odluka o pokretanju revizije nije odluka Bosne i Hercegovine.

Izvor: Al Jazeera i agencije