Izetbegović: Softić ima legitimitet kao agent BiH u Hagu

Predsjedništvo BiH nije razriješilo Softića dužnosti agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde, tvrdi se iz Izetbegovićevog kabineta (AP)

“U svojstvu agenta Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim sudom pravde Sakib Softić ovlašten je zastupati Bosnu i Hercegovinu i ima legitimaciju da u ime te zemlje poduzima sve pravne radnje u vezi s tužbom Bosne i Hercegovine”, navedeno je iz kabineta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića.

Ova informacija navodi se, kako je saopćeno iz kabineta bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, “s ciljem istinitog i potpunog informisanja bosanskohercegovačke javnosti u vezi s procesom revizije presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije”, prenosi agencija Anadolija.

“Prema članu 42. Statuta Međunarodnog suda pravde u Haagu, stranke pred Sudom zastupaju agenti. Predsjedništvo BiH je Odlukom broj: 01-2529-22/02 od 4. oktobra 2002. godine imenovalo Sakiba Softića za pravnog agenta Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Savezne Republike Jugoslavije. U svojstvu agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde Softić je ovlašten da zastupa BiH i ima legitimaciju da u ime BiH poduzima sve pravne radnje u vezi s tužbom BiH, koje su propisane Statutom i Pravilima Suda. Jedna od tih pravnih radnji jeste i radnja pokretanja postupka revizije Presude od 26. februara 2007. godine”, naveli su iz Izetbegovićevog kabineta.

Podsjetili su da je odluka Predsjedništva Bosne i Hercegovine od 4. oktobra 2002. donesena u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine i Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH. Odluka je stupila na snagu danom donošenja.

Nije navedeno ograničenje

U Odluci, prema njihovim riječima, nije propisano bilo kakvo ograničenje Softićevog mandata niti je ova odluka Predsjedništva BiH ikad izmijenjena ili stavljena van snage.

Pojasnili su da Predsjedništvo BiH nije razriješilo Softića dužnosti agenta Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim sudom pravde nakon što je Međunarodni sud pravde izrekao presudu od 26. februara 2007. godine.

Shodno svemu naprijed navedenom, Odluka Predsjedništva BiH od 4. oktobra 2002. predstavlja službeni stav Predsjedništva BiH, koji je na snazi, koji se mora poštivati i u skladu s kojim se mora postupati.

“U Statutu i Pravilima Međunarodnog suda pravde ne postoji nijedna odredba koja nalaže da postupak revizije presude mora biti praćen novom odlukom nadležnog organa države kojom se nanovo imenuje agent te države pred Međunarodnim sudom pravde. Dakle, prema Statutu i Pravilima Suda, nije neophodna nova odluka Predsjedništva BiH kojom se nanovo imenuje agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde za postupak revizije. To potvrđuje i činjenica da je Međunarodni sud pravde, na osnovu iste Odluke Predsjedništva BiH od 4. oktobra 2002. godine, prihvatio Softića kao agenta BiH u postupku revizije Presude Međunarodnog suda pravde od 11. jula 1996. godine, koji je Savezna Republika Jugoslavija pokrenula 24. aprila 2001. godine”, saopćeno je iz Izetbegovićevog kabineta.

Odgovor Ivaniću

Istakli su da je pravno neutemeljena teza predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da je neophodno da Predsjedništvo BiH donese novu odluku o pokretanju postupka revizije presude od 26. februara 2007. i da u odsustvu te odluke Softić nema legitimaciju da u ime Bosne i Hercegovine podnese aplikaciju za pokretanje postupka revizije spomenute presude.

“Pismo koje je Ivanić jučer ‘posredstvom specijalnog izaslanika’ uputio Međunarodnom sudu pravde, u kojem je ‘osporio bilo čije pravo da u ime BiH podnosi aplikacije’, u direktnoj je koliziji s legalnom i legitimnom Odlukom Predsjedništva BiH od 4. oktobra 2002. godine. Ta odluka Predsjedništva BiH, koja je i dalje na snazi, predstavlja službeni stav Predsjedništva BiH. Ivanićevo pismo predstavlja neustavno djelovanje u svrhu komuniciranja privatnih stavova, koji su direktno suprotni službenom stavu Predsjedništva BiH izraženom u Odluci Predsjedništva BiH od 4. oktobra 2002. godine”, poručili su iz kabineta Bakira Izetbegovića.

Na savjetovanju o opravdanosti postupka revizije, koje je u petak održano u Sarajevu, a čiji je pokrovitelj bio Izetbegović, donesena je odluka da Bosna i Hercegovina zatraži reviziju tužbe.

Agent Bosne i Hercegovine u Međunarodnom sudu pravde u Hagu Sakib Softić otputovao je u Holandiju, gdje će u petak predati zahtjev za reviziju presude po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije za agresiju i genocid.

Izvor: Agencije