Bivši zatvorenik Guantanama: U Srbiji se osjećam kao u drugom zatvoru

Novinar NPR-a sastao se s Al-Dayfijem u glavnom gradu Srbije, koji mu je tom prilikom rekao da je njegova želja bila da se vrati u rodni Jemen

“Kada su me doveli u Srbiju, učinili su moj život težim. U potpunosti su ubili moje snove… Ne zato što sam volio Guantanamo, ali je moj život ovdje postao gori. Osjećam se kao da sam u drugom zatvoru”, rekao je u razgovoru za američki NPR bivši zatvorenik Guantanama Mansoor al-Dayfi.

U posljednjim mjesecima vlasti administracija američkog predsjednika Baracka Obame pokušavala je prebaciti desetke zatvorenika u druge zemlje.

Vlasti Srbije tako su prošlog jula prihvatile dvojicu zatvorenika iz Guantanama, a jedan od njih jest Al-Dayfi, označen kao “borac nižeg ranga”, koji danas živi u Beogradu, prenosi B92.

Kako piše novinar NPR-a Arun Rath u tekstu objavljenom u utorak, ovaj bivši zatvorenik rodom iz Jemena u programu resocijalizacije ima odobrenu malu mjesečnu stipendiju, kao i plaćene časove srpskog jezika.

On se sastao s Al-Dayfijem u glavnom gradu Srbije, koji mu je tom prilikom rekao da je njegova želja bila da se vrati u rodni Jemen, ali je zbog nestabilnosti u toj zemlji “povratak kući” nemoguć.

U intervjuu navodi da se nadao odlasku barem u neku od arapskih zemalja. Engleski je naučio u Guantanamu, ali na časovima srpskog nije daleko odmakao, piše NPR. 

Štrajk glađu

Smatra da šanse da nastavi s obrazovanjem, nađe posao, obnovi društveni život nisu velike s obzirom na to da ga prati stigma čovjeka optuženog za terorizam. Zato je i u Srbiji pokušao nešto promijeniti štrajkujući glađu. 

“Tražim da me prebace u drugu zemlju, gdje mogu započeti novi život. Želim osnovati porodicu, završiti započētī fakultet i živjeti kao normalna osoba. To je sve što želim, ništa više. Moj je san običan. Jedina mi je nada da odem odavde, da odem negdje gdje mogu računati na neku podršku, u bilo koju zemlju u kojoj mogu napraviti bar nešto od svog života”, rekao je on.

Novinar NPR-a navodi da je u Srbiji odmah morao razgovarati s policijom kad je krenuo na intervju, a da je zatim razgovarao i sa državnim zvaničnicima, “sve do premijera”. Svi su mu rekli da se “Al-Dayfi prilagođava životu u novoj sredini”.

Međutim, nakon prvog intervjua bivši je zatvorenik nestao da bi se kasnije pojavio u hotelu u kojem je odsjeo novinar i rekao da su ga “nepoznata maskirana lica napala u stanu i rekla mu da, ako želi ostati, mora prestati lagati i igrati razne igrice”.

Kako je rekao, prijetili su mu da će ga, “ako mu se ovdje ne sviđa, odvesti tamo gdje mu se svakako neće svidjeti”.

“Bilo je teško intervjuirati čovjeka koji je bio zatvoren u Guantanamu u vlastitoj hotelskoj sobi. Situaciju je komplikovanijom činilo to što i dalje nismo znali ko je on zaista. Uhvaćen je 2001. u Afganistanu, kada je rekao da je trenirao s Al-Kaidom i susretao se s Osamom bin Ladenom. Vlasti SAD-a sada kažu da je on borac nižeg ranga, koji je lagao kako bi predstavio svoju ulogu važnijom. Ali, ako je lagao o tome, kako mu vjerovati sada?”, navodi Rath.

Upad policije

Taj razgovor desio se u novembru, a njegov štrajk glađu prekinut je mjesec kasnije, nakon “apela njegove majke”. 

Također, u tekstu objavljenom na NPR-u navodi se i situacija od prije nekoliko sedmica kada je Al-Dayfi novinaru tokom videopoziva pokazao kako skida tapete i pokazuje “tri skrivene kamere u zidovima”.

“Zatim su naoružana maskirana lica ušla u stan i počela ga pretresati”, piše Rath. U pitanju je bila policija, koja je čovjeku zatražila telefon, a on je odbio i nakon koškanja viknuo: “Nisam glup, ja sam veoma pametan, veoma opasan!”

“Veoma pametan i veoma opasan. To je ono što je srž problema. Je li Dayfi prava prijetnja ili samo očajan čovjek satjeran u ćošak? To je ono što i Srbi žele znati”, navodi novinar.

Razgovor s policijom završen je u mnogo mirnijem tonu, a Al-Dayfi je ljudima dao laptop i telefon, koji su mu “ubrzo vraćeni nakon što su s njih obrisani svi podaci”, piše NPR.

Izvor: Agencije