AI: Nacionalistička retorika i govor mržnje u Hrvatskoj

Romi, Romsko naselje
Romi su i dalje suočeni s preprekama u pristupu obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, smještaju i zapošljavanju (Pixsell)

Hrvatska i dalje ima problema s diskriminacijom nacionalnih manjina i poštivanjem slobode medija, a izraženija nacionalistička retorika i govor mržnje u vrijeme izbora doprinijeli su jačanju netolerancije i nesigurnosti u zemlji, ocjenjuje Amnesty International (AI) u godišnjem izvješću o stanju ljudskih prava u svijetu za 2016/17.

“Razdoblje političke nestabilnosti potkraj prošle godine i početkom nove bilo je praćeno jačanjem nacionalističke retorike i govora mržnje usmjerenog protiv specifičnih skupina, posebno Srba, izbjeglica i migranata”, navodi se u izvješću.

Organizacije civilnog društva zabilježile su porast broja slučajeva u kojima su mediji i javni dužnosnici “oživljavali fašističku ideologiju” iz prošlosti promičući upotrebu provokativne ikonografije i općenito potičući na mržnju protiv manjina.

Nasilje rijetko predmet istrage

I dok su slučajevi poticanja na diskriminaciju i čak nasilje nad manjinama rijetko bili predmet istrage, sudovi su redovito procesuirali slučajeve kleveta i uvreda, koje su u kaznenom zakonu klasificirane kao ozbiljna kaznena djela.

Novinari su bili ranjivi na progon u takvim slučajevima, navodi se u izvješću, kako prenosi Hina.

AI podsjeća da je vlada u ožujku naglo raskinula ugovore gotovo 70 urednika i novinara HRT-a, što je protumačeno kao pokušaj utjecaja na uredničku politiku.

Istodobno, vlasti su odlučile ukinuti državne subvencije manjim neprofitnim medijima i neovisnim kulturnim inicijativama, dodatno ugrozivši medijski pluralizam. Hrvatska je pala s 54. na 63. mjesto na indeksu medijskih sloboda u svijetu.

AI također podsjeća da je Haaški sud (ICTY) izrazio zabrinutost zbog ritma i učinkovitosti progona na nacionalnim sudovima zločina počinjenih tijekom rata 1992.-1995.

Zakon koji regulira status civilnih žrtava rata, usvojen 2015., omogućio im je lakši pristup reparacijama i ključnim uslugama, ali i dalje postoje izazovi kad je riječ o pristupu svih žrtava pravosuđu, posebno nacionalnih manjina.

“Drugu godinu zaredom nema napretka u utvrđivanju sudbine 1.600 nestalih tijekom rata”, ističe AI.

Diskriminacija nacionalnih manjina i Roma u Hrvatskoj i dalje je raširena, upozorava AI. Zakonski okvir za prevenciju diskriminacije pruža odgovarajuću zakonsku zaštitu, ali se premalo primjenjuje u praksi.

Unatoč nastojanjima vlasti da poboljšaju integraciju Roma, oni su i dalje suočeni sa značajnim preprekama kad je riječ o pristupu obrazovanju, zdravstvenoj skrbi, smještaju i zapošljavanju.

UNHCR je registrirao 2.800 Roma bez stalne ili privremene dozvole za boravak. Romi su nailazili na poteškoće prilikom dobivanja osobnih dokumenata, što im je ograničilo pristup javnim uslugama.

UNHCR je registrirao da se do kraja 2016. u zemlju vratilo blizu 133.000, preko polovice, Srba koji su pobjegli tijekom rata, ali i izrazio zabrinutost zbog problema na koje su naišli prilikom povrata svoje imovine.

Prepreke za Srbe i politizacija prava

Broj pripadnika nacionalnih manjina zaposlenih u javnoj službi manji je od nacionalnih ciljeva.

Srbi su suočeni sa značajnim preprekama u zapošljavanju u javnom i privatnom sektoru, a pravo upotrebe jezika i pisma manjina i dalje se politizira i u nekim gradovima ne provodi, navodi se u izvješću.

AI je zadovoljan prihvatom izbjeglica i migranata u Hrvatskoj, navodeći da su UNHCR i povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava uvjete u prihvatilištima ocijenili “odgovarajućima”.

Upozorava, međutim, da zemlja nema dosljednu dugoročnu politiku njihove integracije u društvo.

U izvješću se napominje da su organizacije za zaštitu ljudskih prava upozorile na manjkavosti u zakonskim propisima o azilu i imigraciji i kritizirale prijedlog zakona o strancima, koji je vlada usvojila u svibnju.

Izvor: Agencije


Povezane

U izvještaju o stanju ljudskih prava u svijetu, Amnesty International kritizirao zemlje regije, a istovremeno optužio Zapad da je izdao sirijski narod.

Published On 23 May 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO