Telegraph: Ruska zavjera za ubistvo Ðukanovića

Dokazi su pokazali da je nezamislivo da plan nije imao podršku sa visokog nivoa, navode izvori britanskog lista (AP)

Rusija je planirala ubistvo bivšeg premijera Crne Gore Mila Ðukanovića i zbacivanje njegove Vladu prošle godine, piše britanski The Telegraph, pozivajući se na izvor uz Vlade Velike Britanije, prenosi RTCG.

Screenshot: Telegraph.co.uk

Navodi se da su državni udar na dan parlamentarnih izbora, tokom kojeg je planirano zauzimanje zgrade Skupštine i ubistvo prozapadnog lidera, vodili ruski obavještajci uz podršku i blagoslov Moskve, kako bi sabotirali plan Crne Gore da se učlani u NATO.

The Telegraph navodi da je plan je spriječen samo nekoliko sati prije nego što je trebalo da bude sproveden u djelo, a trebalo je da izazove krvoproliće i uvede zemlju u nemire u predvečerje njenog učlanjenja u NATO.

Navodi se da se sve to događa dok ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužuje NATO da je “institucija Hladnog rata”, čije širenje u posljednjih 30 godina vodi napetostima bez presedana u Evropi.

“Pokušaj državnog udara u Crnoj Gori planiranog za 16. oktobar prošle godine bio je nesumnjiv primjer rastuće agresivne kampanje miješanja u poslove Zapada”, rekao je britanskom listu neimenovani izvor iz britanske vlade, prenosi RTCG.

Umiješanost nacionalista

Britanski šef diplomatije Boris Johnson i njegov američki kolega Rex Tillerson, navodi list, prošle sedmice su na svom prvom susretu, razgovarali o dešavanjima u Crnoj Gori. The Telegraph podsjeća da su na potjernici Interpola dvojica ruskih državljana, za koje crnogorske vlasti tvrde da stoje iza planiranih napada.

“Njih dvojica su mjesecima nadgledali regrutiranje i opremanje male grupe srpskih nacionalista koji su, prerušeni u policajce, trebali da izvrše napad na zgradu crnogorskog parlamenta i ubiju tadašnjeg premijera Mila Ðukanovića”, piše list.

Navodi se da je Kremlj demantirao bilo kakvu umiješanost, a crnogorski tužilac nije optuživao ruske vlasti već je za sve optužio ruske nacionaliste, kao i da proruska opozicija u Crnoj Gori tvrdi da je cijeli slučaj izlažiran.

Telegraph navodi da su britanske i američke obavještajne agencije pozvane da pomognu vlastima u Crnoj Gori da rasvijetle cio slučaj i prikupljeni dokazi upućuju na to da su umiješani visoki ruski zvaničnici.

“Telefonski razgovori zaštićeni šifrom, prepiske putem mailova i iskazi svjedoka saradnika sada su dio istrage u sklopu koje je 21 osoba optužena za pokušaj terorizma i urušavanja državnog poretka Crne Gore”, piše britanski list.

Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković kazao je za The Telegraph da nema sumnje da su sve organizirali i finansirali ruski obavještajni zvaničnici zajedno sa lokalnim radikalnim elementima.

Za planiranje zavjere optuženi ruski državljani Eduard Širokov i Vladimir Popov te državljani Srbije Nemanja Ristić i Predrag Bogićević

Detalji plana

Izvori britanskog lista su kazali da je sve planirano tako da se mogu okriviti odmetnuti ruski agenti i nacionalisti, ali dokazi su pokazali da je nezamislivo da plan nije imao podršku sa visokog nivoa.

“Pričate o zavjeri da se poremeti ili svrgne Vlada na neki način. Nezamislivo je da sve to nije neko odobrio”, kazao je jedan od izvora Telegrapha.

Navodi se da su detalji plana objelodanjeni nakon što je britanski ministar odbrane Mike Fallon upozorio na “promjene poteza” u miješanju Kremlja u zapadnim zemljama tokom 2016. godine. Fallon je krajem oktobra upozorio da Rusija “očigledno testira NATO i Zapad tražeći načine da proširi svoj utjecaj, destabilizira države i oslabi Alijansu”.

The Telegraph piše da je Moskva prošle godine više puta poručila da Crna Gora treba odustati od članstva u NATO i da Moskva želi da država sa 600.000 stanovnika ostane u njenoj sferi utjecaja ili makar neutralna, a i u prošlosti je veoma snažno lobirala za pristup lukama na Jadranu, prenosi RTCG.

Izvor: Agencije