Izetbegović: Ivanić nije ovlašten da komunicira sa Hagom

Ivanić (desno) kazao kako smatra da revizija presude neće proći, jer nije je nisu podnijeli legitimni predstavnici BiH, već pojedinac (EPA)

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović tvrdi da prema Ustavu BiH i Poslovniku o radu Predsjedništva BiH, predsjedavajući Mladen Ivanić nema pravo da u ime Predsjedništva BiH obavlja usmenu ili pisanu komunikaciju sa Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Hagu, ukoliko za tu komunikaciju nije ovlašten odlukom Predsjedništva.

Izetbegović je to izjavio povodom jučerašnje izjave Ivanića da ima namjeru napisati novo pismo ICJ-u, kojim tu instituciju obavještava da odluka o pokretanju revizije nije odluka Bosne i Hercegovine, prenosi agencija Fena.

“Predsjedništvo BiH niti jednom svojom odlukom nije ovlastilo g. Ivanića da obavlja bilo kakvu komunikaciju sa Međunarodnim sudom pravde, odnosno nije ga ovlastilo da uputi bilo kakvo pismo Međunarodnom sudu pravde”, kazao je Izetbegović

On je uz to ocijenio da “svako pismo gospodina Ivanića Međunarodnom sudu pravde, za čije upućivanje on nije ovlašten odlukom Predsjedništva BiH, ne predstavlja niti može predstavljati službeni stav Predsjedništva BiH, već isključivo lični stav gospodina Ivanića”.

“Ukoliko g. Ivanić Međunarodnom sudu pravde u ime Predsjedništva BiH ili u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH uputi pismo, za čije upućivanje nije ovlašten odlukom Predsjedništva BiH, takav postupak g. Ivanića predstavljat će neustavno i vaninstitucionalno djelovanje, odnosno direktno kršenje Ustava BiH i Poslovnika o radu Predsjedništva BiH i zloupotrebu položaja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH”, upozorava Izetbegović.

U saopćenju za javnost člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića navodi se da “Ministarstvo vanjskih poslova BiH i Ambasada BiH u Hagu ne smiju Međunarodnom sudu pravde dostavljati bilo kakva pisma g. Ivanića za čije upućivanje on nije ovlašten odlukom Predsjedništva BiH, jer bi to predstavljalo zloupotrebu ovih dviju institucija BiH u svrhu davanja zvaničnog državnog karaktera Ivanićevim pismima koja nisu i ne predstavljaju zvanični stav države Bosne i Hercegovine”.

‘Rušenje koncepta BiH’

Ivanić je ranije kazao kako smatra da revizija presude neće proći, jer nije je nisu podnijeli legitimni predstavnici BiH, već pojedinac.

“Ovo je vjerovatno najveći izazov poslije Dejtona, ne samo zbog te tužbe koja neće proći, jer je takvog karaktera da je svakome jasno da će ona pasti, mislim i u proceduralnom djelu. Ona neće biti prihvaćena jer nije data od strane legitimnih predstavnika BiH, već jednog pojedinca, a taj Sud je suviše ozbiljan da bi to uradio”, rekao je Ivanić za RTS.

On je istakao da ono što je u BiH dešava u vezi sa revizijom tužbe ruši osnovni koncept uređenja u BiH – konsenzus, po kojem odluke u ime BiH donose predstavnici sva tri naroda.

Ivanić dodaje i da će odnosi Beograda i Sarajeva vjerovatno zategnuti.

“Mislim da Beograd nije zabrinut sadržajem tužbe i reakcije iz Beograda su nešto blaže nego u BiH, što ja razumijem. Ovo što se događa povodom tužbe ruši osnovni koncept uređenja u BiH – konsenzus. Ovo nije tužba BiH, ovo je tužba Izetbegovića i jednog broja NVO koje ga podržavaju”, rekao je Ivanić.

Banjolučki mediji su objavili da će se Ivanić i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak sastati danas u Banjoj Luci povodom odluke Izetbegovića da podnese zahtjev za reviziju presude po tužbi protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Sastanak će biti održan u kabinetu člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske u Banjoj Luci sa početkom u 10:30.

Izvor: Agencije