Prvi rezultati CIK-a: Stjepan Bošković ostaje načelnik Stoca

Prvi preliminarni rezultati izbora za načelnika općine Stolac (CIK)

HDZ BiH osvojio je 3.654 glasa na izborima za Općinsko vijeće Stoca, ili 49,8 posto, dok je Inicijativa za Stolac osvojila 2.986 glasova, ili 40,7 posto, pokazuju preliminarni rezultati Centralne izborne komisije BiH.

Vijećnike će imati i Hrvatska koalicija za Stolac HSP BiH – HDZ 1990, koja je dobila 305 glasova, ili 4,1 posto, dok je neovisni kandidat Vidoje Maslać dobio povjerenje 281 birača, ili 3,8 posto.

Sve ostale stranke i neovisni kandidati dobili su manje od jedan posto glasova.

Na izborima za načelnika općine Stolac kandidat HDZ-a BiH Stjepan Bošković osvojio je 4.276 glasova ili 59,55 posto, a nezavisni kandidata Mate Komšić 2.904 ili 40,45 posto.

Na ponovljenim lokalnim izborima za načelnika i općinsko vijeće u općini Stolac glasalo je blizu 7.500 birača, odnosno blizu 75 posto, od 10.012 redovitih birača.

“Sva biračka mjesta zatvorena su na vrijeme i tijekom današnjih izbora nije se dogodio niti jedan ozbiljniji problem niti incident, osim nekih proceduralnih stvari na biračkim mjestima koje su riješene”, izjavio je za Fenu predsjednik Općinskog izbornog povjerenstva Stolac Jozo Matić. 

 Na izborima u Stocu glasovalo se na 19 biračkih mjesta, jednim biračkim mjestom za glasanje u odsustvu dok su četiri mobilna tima radila na terenu.

 Broj birača u općini Stolac je 11.404, od toga je 10.012 redovitih, 1.321 birač registriran je izvan BiH, 31 birač registriran je da glasuje u odsustvu i 40 birača je koji su registrirani da glasuju osobno.

Ukupno je 14 političkih subjekata kandidiralo 68 osoba za općinsko vijeće dok se o novom načelniku odlučivalo između aktualnog načelnika i kandidata HDZ-a BiH Stjepana Boškovića i neovisnog kandidata Mate Komšića.

Preliminarni rezultati očekuju se nakon 22 sata.

Poziv Inicijative za Stolac

Predsjednik SDA Stolac i bivši kandidat za načelnika te opštine Salmir Kaplan pozvao je sve građane Stoca da izađu na ponovljene izbore, kazavši kako se izborni proces za sada odvije regularno.

“Naš stav je bio od početka takav da ćemo sačekati pet, šest sati i ukoliko izborni proces bude zadovoljavao minimum potrebne regularnosti da ćemo prekinuti bojkot i izaći na izbore. Mi smo ocijenili oko 12 sati da je taj minimum zadovoljen i da možemo od 13 sati početi izlaziti”, kazao je Kaplan za agenciju Anadolija.

Ako Izborni proces završi bez primjedbi, kako je naglasio, najmanje je bitno ko će pobijediti.

“Inicijativa za Stolac pozvala je Bošnjake da masovno izađu na glasanje”, izvijestila je Arduana Pribinja, reporterka Al Jazeere, dodajući da su članovi Inicijative i sami počeli glasati u popodnevnim satima.

Kazali su da su odustali od bojkota kada su vidjeli da nisu zabilježene veće nepravilnosti na biračkim mjestima, kazala je Pribinja.

U općini Stolac jutros je u sedam sati otvoreno svih 20 biračkih mjesta, a u funkciji su i četiri mobilna tima.

Posmatrači Koalicije za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” nesmetano su pristupili biračkim mjestima, a izborni dan u općini Stolac započeo je u skladu s Izbornim zakonom BiH na svih 20 biračkih mjesta.

Posmatrači su izvijestili da su svi članovi biračkih odbora bili prisutni na biračkim mjestima u 6 sati, na što ih obvezuju propisi.

Do 12 sati u tom gradu nije zabilježen nijedan slučaj narušavanja javnog reda i mira – izjavio je za Fenu glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije Ljudevit Marić.

Dodao je kako policijski službenici od jutros osiguravaju 20 biračkih mjesta i to prema planu koje je sačinio operativni centar.

Mjere sigurnosti

U općini Stolac primjetan je veći broj pripadnika MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Bruce Berton pozvao je građane Stoca da izađu na izbore i izaberu vlast koja će ih predstavljati iduće četiri godine, naglasivši kako je jako važno da građani iskoriste svoje pravo.

“Pozivam građane da izađu na izbore i izaberu svoje predstavnike i to je ono što je najvažnije”, kazao je Berton na biralištu u mjestu Hodovo pored Stoca koje je obišao u povodu lokalnih izbora u toj općini.

Na pitanje očekuje li bojkot izbora, Berton je kazao kako Stolac ne može imati ono što se dogodilo 2. oktobra 2016. kada su izbori prekinuti.

Ukupno je 14 političkih subjekata kandidiralo 68 osoba za općinsko vijeće dok će se o novom načelniku odlučivati između aktuelnog načelnika i kandidata HDZ-a BiH Stjepana Boškovića i nezavisnog kandidata Mate Komšića.

Biračka mjesta će biti otvorena do 19 sati, a prvi preliminarni rezultati očekuju se nakon 22 sata.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je u ponovljenom postupku poništio općinske izbore u Stocu 26. januara ove godine, a postupajući po rješenju Apelacionog odjela Suda BiH.

Fizički obračun

 

 

Prethodnu odluku o poništavanju izbora u Stocu, CIK je bio donio 12. januara. Tom odlukom poništeni su izbori za načelnika i Općinsko vijeće na svim redovnim biračkim mjestima, glasanje posredstvom mobilnih timova, kao i glasanje u odsustvu i posredstvom pošte.

Općinski izbori u BiH održani su 2. oktobra 2016. godine, a u Stocu je obustavljeno glasanje nakon što je došlo do fizičkog obračuna i krađe i uništavanja izbornog materijala.

Ponovljeno glasanje bojkotirat će probosanska Inicijativa sa Stolac, čiji je kandidat za načelnika Salmir Kaplan skinut sa liste, tako da se za funkciju načelnika takmiče kandidati sa dvije hrvatske liste.

Voditelj Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini, ambasador Jonathan Moore, pozvao je građane Stoca da iziđu na izbore te iskoriste svoje demokratsko pravo da izaberu svoje predstavnike u općinskoj vlasti.

“Građani Stoca imaju demokratsko pravo izabrati svoje lokalne predstavnike. Vidjeli smo veoma ružnu situaciju 2. oktobra 2016. godine kada je demokratija građanima Stoca ukradena”, izjavio je Moore u subotu na konferenciji za novinare u Mostaru.  

Prvi zamjenik visokog predstavnika Bruce Berton posjetit će nekoliko glasačkih mjesta u stolačkoj općini.

Izvor: Agencije