David Scheffer, šef bh. tima: Utjecajni Clintonov ekspert

Od 1993-1996 bio je zamjenik odbora Nacionalnog vijeća sigurnosti SAD-a (EPA)
Od 1993-1996 bio je zamjenik odbora Nacionalnog vijeća sigurnosti SAD-a (EPA)

Veliki prijatelj BiH, David John Scheffer je čovjek bez kojeg ne bi bilo revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije, tvrde danas mediji u BiH, piše Tanjug.

Za njega, kako se navodi, kažu da je uradio glavni dio posla, zbog čega i tvrde da je Scheffer autor revizije presude protiv Srbije.

U Schefferovoj biografiji stoji da je američki pravnik i diplomata koji je 1997. godine, za vrijeme Billa Clintona, bio prvi ambasador SAD-a za pitanja ratnih zločina.

Scheffer je profesor prava i direktor Centra za međunarodna ljudska prava Pravnog fakulteta Univerziteta Northwester, a profesor je prava na međunarodnom pravu i ratnim zločinima na univerzitetima Georgetown, Columbia Duke I George Washington Univerzitetu.

Tokom Clintonovog prvog mandata najprije je bio viši savjetnik Madeleine Albright, koja je tada bila ambasador u Ujedinjenim narodima i zajedno sa njom bio je utemeljitelj ideje ICTY-a .

Od 1993-1996 bio je zamjenik odbora Nacionalnog vijeća sigurnosti SAD-a.

Formirao tribunale

Kao ambasador, učestvovao je u stvaranju Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju i Ruandu, Specijalnog suda za Sijera Leone, i Tribunala za zločine Crvenih Kmera u Kambodži.

On je također vodio pregovarački tim SAD-a u Međunarodnom krivičnom sudu, vodio je tim američkih eksperata od preko 200 stručnjaka.

Bio je i šef sudiji Teoderu Meronu, jednom od članova tog tima.

Clinton ga je imenovao sudijom iz američke kvote za Tribunal za bivšu Jugoslaviju, ali je po dolasku Georgea Busha smijenjen, a umjesto njega republikanci su postavili Teodora Merona.

Scheffer je jedan od najvećih pravnih eksperata, visoko moralna osoba sa velikim uticajem u međunarodnim pravnim krugovima.

Izvor: Agencije


Povezane

BiH će podnijeti zahtjev za reviziju presude Muđunarodnog suda pravde u tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore zbog kršenja konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida. Odlučeno je to na savjetovanju sa stručnjacima iz različitih oblasti, čiji su zvanični organizatori bili Fondacija Pravda za BiH i Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i […]

Bosna i Hercegovina sljedeće sedmice podnijet će zahtjev za reviziju presude po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid, objavio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. Podršku zahtjevu za reviziju pružili su i lideri opozicijskih probosanskih stranaka u BiH. 

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO