Preminuo hrvatski ‘proljećar’ Marko Veselica

Marko Veselica
Veselica se zalagao za tržišnu ekonomiju te za veću samostalnost i državnost Hrvatske (Patrik Macek / PIXSELL)

Marko Veselica, istaknuti hrvatski ekonomist i političar kojega su zbog angažmana i zatvaranja u vrijeme ‘Hrvatskog proljeća’ proglasili ‘hrvatskim Mandelom’, preminuo je u petak ujutro u bolnici Fran Mihaljević nakon duge i teške bolesti, doznaje se od obitelji. 

Kao istaknuti sudionik Hrvatskog proljeća pod optužbom za hrvatski nacionalizam uhitile su ga jugoslavenske komunističke vlasti i 1972. godine i osuđen je na višegodišnji zatvor. Za Amnesty International bio je “zatvorenik savjesti”.

U svojim se istupima prije zatvaranja zalagao za tržišnu ekonomiju te za veću samostalnost i državnost Hrvatske

Po izlasku iz zatvora bilo mu je zabranjeno javno istupanje te je ponovno 1981. uhićen i osuđen na zatvor zbog potpisivanje peticije kojom se tražilo puštanje političkih zatvorenika te intervjua njemačkom Der Spiegelu pod naslovom “Hrvatsko pitanje – smrtna bolest Jugoslavije”.

Suosnivač HDZ-a

Sveukupno je u jugoslavenskim zatvorima proveo više od 12 godina, a nakon izlaska nije htio pobjeći iz SFRJ u emigraciju jer bi ga, kako je rekao prijateljima, ubili jugoslavenski agenti.

Krajem 1980-ih sudjelovao je u osnivanju HDZ-a, a kasnije je osnovao i Hrvatsku demokratsku stranku, zajedno s bratom Vladom i Ivanom Gabelicom, a potom osniva i Hrvatsku kršćansko-demokratsku uniju.

Bio je zastupnik u Hrvatskom saboru od 1995. do 2000. godine.

Marko Veselica rođen je 9. siječnja 1936. godine u Glavicama kod Sinja, a studirao i doktorirao ekonomiju u Zagrebu. U vrijeme Hrvatskog proljeća bio je zastupnik Grada Zagreba u Društveno-političkom vijeću Savezne skupštine.

Bio je u vrhu Matice hrvatske kad je 1972. godine protiv njega i još deset članova podnesena kaznena prijava “zbog osnovane sumnje da su učinili krivično djelo kontrarevolucionarnog napada na državno i društveno uređenje i kazneno djelo udruživanja protiv naroda i države”, a nakon toga uslijedilo je suđenje i zatvor.

Hrvatski sabor u petak je minutom šutnje odao počast Veselici.

U povodu njegove smrti predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković uputio je u petak sućut obitelji Veselica u svoje osobno ime i u ime hrvatske Vlade.

“S tugom sam primio vijest o smrti gospodina Marka Veselice, istaknutog hrvatskog političara i ekonomista, jednog od najznačajnijih sudionika Hrvatskoga proljeća, političkog disidenta i zatvorenika, prvooptuženog u montiranom procesu bivše države i zastupnika u Hrvatskome saboru, kojeg sam imao čast i osobno poznavati”, napisao je u brzojavu sućuti hrvatski premijer, prenosi Hina.

“Hrvatski proljećar koji je iskreno volio domovinu i podijelio tragičnu sudbinu svoje generacije koja se usudila dignuti glas za Hrvatsku, ostao je do kraja odan svojim političkim i ljudskim uvjerenjima. U ovim teškim trenucima za Vašu obitelj, molim Vas da, u ime Vlade Republike Hrvatske i osobno, primite izraze duboke i iskrene sućuti”, stoji u premijerovom brzojavu sućuti.

Grabar-Kitarović: Simbol borbe za nacionalna prava

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je sućut obitelji Marka Veselice ističući kako je njegovo ime, među brojnim hrvatskim žrtvama represije komunizma, postalo simbolom nacionalne borbe za slobodu i nacionalna prava.

 “Među brojnim Hrvatima žrtvama represije jugoslavenskog komunističkog režima, njegovo je ime postalo simbolom borbe za slobodu i nacionalna prava. Na montiranim političkim procesima bio je osuđivan na dugogodišnje zatvorske kazne, uvijek u životnoj opasnosti, no ništa ga nije moglo slomiti u njegovu domoljublju”, kazala je Grabar-Kitarović.

 Napominje kako je Veselica, osim među prvacima Hrvatskoga proljeća, bio i među prvacima stvaranja hrvatske demokracije, ustrajno kao političar i ekonomist zauzet za napredak hrvatske države i dobrobit svoga naroda.

 “Hrvatski narod pamtit će ga kao svog istinskog velikana”, zaključila je Grabar-Kitarović.

Izvor: Agencije