Mustafa: Srbe ne interesira zajednica opština na Kosovu

Mustafa ne vidi razlog da se o zajednici srpskih općina ponovo razgovara u okviru Briselskog dijaloga (Al Jazeera)
Mustafa ne vidi razlog da se o zajednici srpskih općina ponovo razgovara u okviru Briselskog dijaloga (Al Jazeera)

Premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je da zajednica srpskih općina ne može biti uspostavljena na Kosovu ako Srbi ne pokazuju interes da se uključe u taj proces.

“Već imamo Asocijaciju opština, dakle, nema razloga da se formira još jedna asocijacija ako oni koji je traže ne pokazuju volju ili želju da sjednu i rade na tome”, kazao je on.

Mustafa je rekao da ne vidi razlog da se o pitanju zajednice srpskih općina ponovo razgovara u okviru Briselskog dijaloga.

Koordinacija s partnerima

Povodom transformacije Sigurnosnih snaga Kosova u vojsku Mustafa je kazao da Priština “ne sluša Srpsku listu da li treba stvoriti vojsku ili ne”, već da sluša svoje strateške partnere, s kojima koordinira rad po tom pitanju, prenosi RTK2.

“NATO i dvije američke misije na Kosovu rade sa Sigurnosnim snagama Kosova i pomažu im da postanu vojska”, rekao je Mustafa i dodao da se to trebalo dogoditi donošenjem ustavnih amandmana.

Izvor: Agencije


Povezane

Kosovske bezbjednosne snage će prerasti u vojsku u decembru ove godine, kada se očekuje da bude okončana nadgledana nezavisnost.

16 Jan 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO