Dodik: Revizija presude je lažna

Dodik kaže da je pokretanje revizije neprihvatljivo sa moralnog i svakog drugog stanovišta (Arhiva)

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je da je revizija presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije za genocid “lažna, jer je ne podnosi BiH već samo jedan narod ili dijelovi jednog naroda”.

“Ona je i sa moralnog i svakog drugog stanovišta neprihvatljiva. Ni prije deset godina nisu postojali dokazi protiv Republike Srbije, oni ne postoje ni danas, iz prostog razloga što Srbija nije ni uradila ono što joj muslimani u BiH pokušavaju staviti na teret”, rekao je Dodik, a prenosi RTRS.

On je komentarisao odluku o podršci koja je data reviziji presude na skupu u Sarajevu pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Dodik je naglasio da se od srpskih predstavnika u institucijama BiH očekuje da se pred sudom u Hagu ospori legitimitet revizije pomenute presude, a pred pravosuđem u BiH krivični postupak protiv Bakira Izetbegovića.

“Indikativno je što tradicionalni zaštitnici i slova i duha Dejtona oličeni u OHR-u  i Ambasadi SAD-a u Sarajevu, u jednostranom aktu jednog člana Predsjedništva BiH mimo volje, dogovora ili saglasnosti druga dva člana, nisu vidjeli kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, čak ni destabilizaciju prilika u samoj BiH”, istakao je Dodik.

Vukota Govedarica, predsjednik Srpske demokratske stranke, koja je dio vladajuće koalicije na državnom nivou u BiH, kaže da je u dejtonskoj trci iscrpljivanja Bakir Izetbegović pretekao Milorada Dodika. 

“Bakir je krenuo u rušenje Dejtona. Mora mu biti jasno da će SDS sve učiniti da odbrani Dejton od Bakira. Ovo je jedna nerazumna odluka iza koje ne stoji BiH. Inat jednog od tri člana Predsjedništva. Neka Bakir zapamti današnji dan. Ovo je početak kraja njegove političke karijere”, rekao je Govedarica. 

Čubrilović: Nerazumni Izetbegovićevi koraci

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović smatra da najava bošnjačkog člana Predsjedništva BiH kako će sljedeće sedmice biti podnesen zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid predstavlja još jedan u nizu nerazumnih Izetbegovićevih koraka u posljednje vrijeme.

„U ovakvoj situaciji, kakva je u BiH, ići sa još jednom situacijom koja ne doprinosi nikakvom smirenju unutar BiH i svađati se sa susjedima, potpuno je nerazumno sa pozicije na kojoj se nalazi Bakir Izetbegović“, rekao je Čubrilović, javljaju banjalučki mediji.

On je zaključio da je Izetbegović imao mnogo šansi da rješava probleme BiH sa pozicije člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, a ne da, koristeći prošlost, gura narod u još veće probleme.

Na pitanje da li se uskoro može očekivati da bude održana posebna sjednica NSRS-a u vezi sa podnošenjem zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, Čubrilović je rekao: „Mi nemamo nikakav zahtjev. Da li će doći, s obzirom na novonastalu situaciju do nekog zahtjeva ili nekog rješenja oko toga, biće poznato u narednih nekoliko dana“.

Na savjetovanju o reviziji presude data je jednoglasna podrška pokretanju revizije, izjavio je ranije Izetbegović.

Najavljeno je da će BiH iduće sedmice predati zahtjev za reviziju presude.

Pravni stručnjaci imaju nove argumente i planiraju novi pristup u postupku. Novi dokazi prikupljani su godinama, a najvažniji dokazi su došli u procesu protiv Ratka Mladića.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO