Hrvatska i Albanija pišu NATO-u: Srbija destabilizira Balkan

Odnosi između Beograda i Prištine doživjeli su novo zahlađenje nakon što je Beograd poslao voz s natpisima 'Kosovo je Srbija' prema Kosovu (AP)

Hrvatska i Albanija su u zajedničkom pismu generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu izrazile podršku dobrosusjedskim odnosima, regionalnoj saradnji i uključivosti, no isto tako je izražena i zabrinutost posljednjim događanjima koja mogu utjecati na sigurnost Kosova, ali i sigurnost u širem kontekstu, potvrdilo je u četvrtak hrvatsko Ministarstvo odbrane (MORH).

Hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević i njegova albanska kolegica Mimi Kodheli pisali su Stoltenbergu, a „pismo je potpisano i upućeno u kontekstu zajedničkog interesa Albanije i Hrvatske kao članica NATO-a za održavanjem stabilnosti i sigurnosti jugoistočne Europe s posebnim naglaskom na održavanje sigurnosti Kosova“.

Kako je saopćio MORH, „u pismu je izražena potpora dobrosusjedskim odnosima, regionalnoj suradnji i uključivosti, no isto tako je izražena zabrinutost posljednjim događanjima koja mogu utjecati na sigurnost Kosova, ali i sigurnost u širem kontekstu“, javlja Hina.

Voz s natpisom ‘Kosovo je Srbija’

U pismu je iskazana snažna predanost i interes dviju država članica Saveza da NATO zadrži pažnju na održavanju sigurnosti Kosova kao i razmatranje konkretnih koraka kako ojačati napore Saveza u izgradnji kosovskih institucionalnih kapaciteta.

Odnosi između Beograd i Prištine doživjeli su novo zahlađenje nakon što je Beograd poslao voz s natpisima „Kosovo je Srbija“ prema Kosovu, a kosovska policija nije dopustila ulazak voza na kosovsku teritoriju.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić optužio je vlasti u Prištini kako žele početi novi rat, dok je njegov kosovski kolega Hashim Thaci rekao kako Srbija želi anektirati sjeverni dio Kosova na način kako je to učinila Rusija s ukrajinskim poluotokom Krimom.

‘Nacionalistička retorika’

Albansko Ministarstvo odbrane ranije je saopćilo kako su Krstičević i Kodheli u pismu osudili „nacionalističku retoriku srbijanskih političara i konkretne akcije na granici“. 

Ministri su napisali kako je cilj tih akcija pokušaj „ugrožavanja suvereniteta Republike Kosova i destabiliziranje sigurnosne situacije na zapadnom Balkanu“.

„Oboje ministara zatražilo je da se Operativni plan misije održavanja mira na Kosovu revidira nakon najnovijih događaja“, navodi se u saopćenju albanskog Ministarstva.

Ministri su napisali Stoltenbergu kako Hrvatska i Albanija, članice NATO-a, podržavaju transformaciju kosovskih sigurnosnih snaga – koje su lako naoružane – u prave vojne snage.

Za stvaranje takvih vojnih snaga Kosovo treba podršku srpske manjine u Parlamentu, no njeni se predstavnici protive takvom potezu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO