Bugarska pooštrava nadzor granice sa Turskom

Bugarski nacionalisti traže zatvaranje granica (Reuters)

Prelazna vlada Bugarske saopštila je da će pooštriti mjere prismotre na granici sa Turskom u cilju sprečavanja prelaska izbjeglica, prenosi Reuters.

Sistem za prismotru zadržat će senzore i videokamere na jugoistočnoj granici, saopštila je vlada, dodajući da je projekat od nacionalne važnosti.

Bugarska je 2013. godine počela da postavlja bodljikavu žicu duž granice kako bi spriječila prelazak izbjeglica, a trebalo bi da bude završena do maja.

“Cilj je da se duž čitave granice postave videokamere”, izjavila je glasnogovornica Ministarstva unutrašnjih poslova Kerstin Bojadžiška i dodala da moraju da budu tu zbog dolaska toplog vremena.

Nacionalisti traže zatvaranje granica

Broj ljudi koji je zadržan na turskoj granici drastično je opao u prethodnih nekoliko mjeseci, što pokazuju podaci da je u decembru prošle godine zaustavljeno 480 migranata nasuprot 3.015 u augustu 2016.

Bugarski nacionalisti protestvovali su za momentalno zatvaranje granica i svih izbjegličkih centara, kao i to da sve izbjeglice i migranti budu vraćeni u matične države.

Prošle godine, Bugarska je angažovala vojsku u cilju pomoći policiji na granici.

Izvor: Agencije