Vučić: Ne isključujem vanredne parlamentarne izbore

Vučić kaže da mnogo voli Nikolića, ali najviše voli Srbiju (EPA)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da ne može isključiti mogućnost održavanja vanrednih parlamentarnih izbora.

Predsjedništvo Srpske napredne stranke (SNS) je danas odlučilo da za predsjednika Srbije, kao svog kandidata, istakne Vučićа i tа odluka donesena je jednoglasno, saopćeno je iz SNS-a. 

Izbori za predsjednika Srbije biće raspisani 1. ili 2. marta, potvrdio je Vučić u razgovoru za Radioteleviziju Srbije.

Upitan zašto bi vanredni parlamentarni izbori bili raspisani, ako u parlamentu postoji stabilna većina, Vučić je rekao da se to ne zna, te da postoje i oni koji ni na jednim izborima nisu učestvovali, pa su počeli da kupuju poslanike u parlamentu.

Vučić je rekao da će premijerski posao obavljati do dana raspisivanja izbora za predsjednika Srbije.

“Neću biti u kampanji dok budem obavljao taj posao”.

Rekao je da mu ne pada na pamet da govori o tome ko bi ga mogao zamijeniti na mjestu premijera.

Na spekulacije da bi njegov izbor za predsjednika značio i prepuštanje liderstva u stranci sadašnjem predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, Vučić je podsjetio da je ranije rekao kako se na sljedećim izborima u okviru stranke neće kandidirati za predsjednika SNS-a.

‘Sačuvati zemlju’

Vučić je napomenuo i da “mnogo voli” aktuelnog predsjednika Tomislava Nikolića, kao i svakoga, ali da najviše voli Srbiju.

On je rekao da je odluka članova Predsjedništva SNS- da izglasaju njega za budućeg kandidata na predsjedničkim izborima – racionalna odluka, jer je to način da se smanji rizik i sačuva kontinuitet postojeće politike.

“Prihvatio sam kandidaturu samo zato što mislim da je važno da obezbedimo kontinuitet i stabilnost postojeće politike”, kazao je on.

Rekao je da je razgovarao sa Nikolićem i da je predsjednik Srbije sve razumio, a na opasku da ima komentara da ga je na neki način time iznevjerio, odgovorio je: “U politici postoji nekad nešto što je potrebno da uradite da biste sačuvali svoju zemlju”.

On je dodao da će konačnu odluku o njegovoj kandidaturi donijeti Glavni odbor SNS-a 17. februara.

‘Prljava kampanja’

Vučić je istakao da se u Srbiji zna “ko vodi prljavu kampanju i ko prekida tribine”.

“Ja kampanju ne vodim, nismo ni dinara potrošili, nismo održali tribine”, dodao je.

On je rekao da na predsjedničkim izborima predstoji teška bitka, te da “DOS-ovski kandidati” imaju mnogo novca.

“Neki od njih su potrošili milione evra stranog novca i novca domaćih tajkuna. To su teški protivnici i teško ih je pobediti. Predstoji teška borba, borićemo se istinom i radom”, rekao je Vučić.

Izvor: Agencije