Opozicija za bojkot izbora u Nikšiću

Nakon najava hapšenja Andrije Mandića i Milana Kneževića, opozicijskih zastupnika u Skupštini Crne Gore, zbog sumnje na sudjelovanje u pokušaju navodnog državnog udara, opozicija je odlučila ne sudjelovati na lokalnim izborima u Nikšiću, doznaje Televizija Crne Gore.

Takvu odluku predstavnici opozicije donijeli su na sastanku u Podgorici nakon što je Administrativni odbor Skupštine Crne Gore ukinuo imunitet Mandiću i Kneževiću zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela stvaranja kriminalne organizacije i pripremanja djela protiv ustavnog uređenja i sigurnosti Crne Gore.

Na izborima, zakazanim za 12. ožujka, neće sudjelovati predstavnici Demokratskog fronta, Demokratske Crne Gore, Demosa, Građanskog pokreta URA, Socijaldemokratske partije i Socijalističke narodne partije, prenose crnogorski mediji.

Rok za predaju izbornih lista za nikšićke izbore istječe u ponoć.

Opozicija će naknadno odlučiti hoće li doći i na sjednicu Skupštine Crne Gore, najavljenu za srijedu, na kojoj će se raspravljati o ukidanju imuniteta poslanicima Demokratskog fronta.

Marković: Opozicija podgrijava tenzije

Crnogorski premijer Duško Marković ocijenio je da su poruke čelnika opozicijskog Demokratskog fronta, ali da ne mogu ugroziti stabilnost Crne Gore.

Po njemu, retorika u kojoj se upozorava na mogući građšanski rat samo “podgrijava tenzije”. 

“Poručujem svima onima koji podgrijavaju tenzije, bili oni iz Crne Gore ili van nje – dalje ruke od Crne Gore”, poručio je Marković.

Zahtjev za ukidanje imuniteta Mandiću i Kneževiću, po njegovim rečima, nije hapšenje i sudska odluka.

“To što je neko opozicioni političar, ne znači da može da radi šta hoće i ponižava institucije. Zahtjev Tužilaštva za skidanje imuniteta i hapšenje poslanika Andrije Mandića i Milana Kneževića nije sudska presuda, a sud je mjesto gdje se dokazuje ko je u pravu”, rekao je Marković. 

Mandić: ‘Đukanovićeva predstava’

Prethodno je Mandić, po povratku iz Beograda u Podgoricu, izjavio kako je u priči o ukidanju imuniteta i najavi hapšenja riječ o “predstavi u organizaciji Mila Đukanovića”.

Njemu i Kneževiću imunitet je skinut, te je odobreno pokretanje kaznenog postupka i određivanje pritvora po zahtjevu Specijalnog državnog tužilaštva.

Sumnja se da su sudjelovali u događanjima na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, 16. listopada prošle godine, kada je uhapšeno više državljana iz Srbije zbog navodno planiranog državnog udara.

Istragom je obuhvaćeno 25 osoba, a popis osumnjičenih nije konačan.

“Shvatamo o čemu se radi – da je Milo Đukanović izgubio kompas i da ima tu nekoliko tih poslušnika bijednih i jadnih ljudi i da je sva igra bila u tome da se zaplaši Demokratski front, da nas nekako povežu sa određenim i kriminalnim radnjama, koje u suštini i ne postoje”, kazao je Mandić nakon povrataka iz Beograda.

Uhapšen Mandićev vozač

Tvrdi da se 16. listopada “ništa nije ni dogodilo” u Crnoj Gori.

Na pitanje očekuje li hapšenje Mandić je rekao da “[specijalni državni tužilac] Milivoje Katnić može da se samo uhapsi”, prenijele su podgoričke Vijesti.

“Niko neće zaplašiti Demokratski front, a u utorak ćemo predstaviti konkretne planove. Neka se Katnić samouhapsi”, kazao je Mandić.

Demokratski front, kojem je na čelu Mandić, prije nekoliko dana oštro je reagirao zbog hapšenja Mihaila Čađenovića, Mandićevog vozača.

Čađenović se dovodi u vezu s pokušajem terorizma na dan parlamentarnih izbora prošle jeseni.

Prethodno je priveden po nalogu tužitelja zbog, kako je navedeno, “postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo ‘stvaranje kriminalne organizacije'”.

Mandić je tada rekao kako je “Čađenović bez ijedne mrlje u radnoj biografiji”.

Dio uhapšenih priznao krivicu

Dio skupine od 14 srbijanskih državljana, uhapšenih 16. listopada prošle godine zbog sumnje za kriminalno udruživanje i pripremanje terorističkog napada u izbornoj noći u Crnoj Gori, potpisao je ranije s tužiteljima sporazum o priznanju krivnje, dok dio o tome pregovara, potvrđeno je Al Jazeeri.

Kazne na koje su potpisnici sporazuma pristali kreću se u rasponu od tri do pet mjeseci zatvora.

Bivši šef Žandarmerije Srbije Bratislav Dikić, koji je među osumnjičenima, ranije je negirao krivicu.

Konačnu riječ o sporazumima dat će vijeće Višeg suda.

Izvor: Al Jazeera i agencije