Ivanić: Pokretanje revizije presude uvod u ozbiljnu krizu

Mladen Ivanić tvrdi da mu je hrvatski član Predsjedništva Dragan Čović kazao da ne želi učestvovati u preglasavanju (Fena)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da bi pokretanje revizije presude za genocid, po tužbi BiH protiv Srbije, značilo ulazak u ozbiljnu krizu.

Ivanić je, kaže, jučer drugi put zaredom tražio sjednicu Predsjedništva BiH na kojoj bi se raspravljalo o tom pitanju, ali nije dobio saglasnost druga dva člana.

Kaže da mu je hrvatski član Predsjedništva Dragan Čović rekao da se protivi reviziji presude, ali da ne želi sudjelovati u preglasavanju.

Ivanić je razgovarao i sa Sakibom Softićem, bh. agentom pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu i rekao mu da nema legitimitet za podnošenje zahtjeva.

 „Nema pravo niko da svojata BiH u svoje ime. A ovdje je to u pitanju. Ovdje se u ime BiH jedan član, jedna trećina Predsjedništva, opredjeljuje da diže tužbu protiv druge države. To je rušenje Ustava. Evidentno rušenje Ustava“, kazao je on.

Na savjetovanje pozvani brojni stručnjaci

Al Jazeerin reporter Emir Skenderagić je izvijestio da za 12 dana ističe rok za podnošenje zahtjeva za reviziju presude.

Dodao je da će bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u petak u Sarajevu biti pokrovitelj savjetovanja o opravdanosti pokretanja revizije presude, a da su na savjetovanje pozvani brojni stručnjaci iz različitih oblasti.

“Izetbegović je ranije govorio kako je odluka o pokretanju revizije na Sakibu Softiću, bh.agentu pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, ali je Softić rekao da odluku treba donijeti grupa ljudi iz javnog i političkog života. Istovremeno, politički predstavnici Republike Srpske osporavaju legitimitet Softića i tvrde da nema novih dokaza na kojima bi se revizija zasnivala. Izetbegović ističe da zahtjev za reviziju nije usmjeren protiv srpskog naroda niti današnje Srbije, nego da je to obaveza zbog svih zločina koji su se desili 90-tih u BiH“, izvijestio je Skenderagić.

Dodao je da je pored srpskog i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović protiv pokretanja revizije presude. I on tvrdi da država nema stav o tome te da se ona pravno ne može pokrenuti.

Novi postupak

„BiH je 1993. godine podnijela tužbu protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, a presuda je donesena 2007. godine. Sud je utvrdio da je genocid nad Bošnjacima počinjen u Srebrenici, ali da Srbija nije odgovorna za taj zločin, čime je odbačen zahtjev za isplatu finansijske odštete. Sud je utvrdio da je Srbija odgovorna što je zločin propustila spriječiti i kazniti počinitelje“, javio je Skenderagić.

Ustavnopravni ekspert Kasim Trnka je ranije kazao da mandat Sakiba Softića zvanično traje i da je on odlukom Predsjedništva BiH imenovan za agenta BiH u Međunarodnom sudu pravde u Hagu po tužbi protiv Savezne Republike Jugoslavije.

„U Statutu i Pravilima Međunarodnog suda pravde nema odredbe po kojoj se podnošenje prijedloga za reviziju presude toga suda smatra novim postupkom. Iz navedenog se može vjerodostojno zaključiti da je prijedlog za reviziju nastavak postupka u kojem se ne otvara rasprava ni o jednom drugom pitanju o kojem je odlučeno, osim o onom koje je označeno u prijedlogu za reviziju“, zaključio je Trnka.

Izvor: Al Jazeera