Ambasadori SAD-a na Balkanu do kraja mandata

Cormack je postala ambasadorica SAD-a u Bosni i Hercegovini u januaru 2015. godine (Arhiva)

Odluka predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa da smijeni ambasadore koje je imenovala prethodna administracija ne odnosi se ni na jednog američkog diplomata na zapadnom Balkanu zato što nijedan od njih nije politički imenovan, piše portal European Western Balkans.

Drugim riječima, ambasadori SAD-a iz regije neće biti vraćeni dekretom nego ostaju do isteka mandata mada se gotovo svima mandat završava krajem ove ili početkom sljedeće godine, navodi agencija Tanjug.

Trump je još u decembru, odmah nakon izbora za predsjednika, pozvao sve politički imenovane ambasadore da napuste svoje funkcije do 20. januara, što je izazvalo pometnju u diplomatskoj zajednici i medijima, koji su procjenjivali kako je riječ o velikom broju ambasadora.

Informacija kako će ambasadori morati napustiti svoje funkcije zainteresirala je i javnost na zapadnom Balkanu zbog toga što su američki diplomati u tim državama u najširoj javnosti viđeni kao značajni politički akteri na domaćim scenama.

Činjenica je, međutim, kako su svi visoki diplomati u državama regije karijerni diplomati koji nemaju veze sa starom ili novom administracijom, a u regiju su svi, osim ambasadora u Srbiji, došli početkom 2015. godine.

Albanija, BiH, Hrvatska

Budući kako im mandat, prema EWB-u, traje približno tri godine, može se očekivati kako će novi ambasadori u zemlje zapadnog Balkana doći krajem ove ili početkom sljedeće godine.

Američki ambasador u Albaniji jest Donald Lu, a na to mjesto došao je u januaru 2015. godine. Prethodno je bio angažiran u zapadnoj Africi na rješavanju krize sa širenjem ebole, a u 25 godina dugoj karijeri Tirana je prvo ambasadorsko mjesto koje je zauzeo.

Maureen Cormack postala je ambasadorica SAD-a u Bosni i Hercegovini u januaru 2015. godine. Karijeru u State Departmentu počela je 1989. i služila je u Južnoj Koreji i Poljskoj kao direktor američkih centara. Prije dolaska u Sarajevo radila je u Washingtonu kao izvršni asistent u kancelariji specijalnog predsjedničkog izaslanika za Globalnu koaliciju za borbu protiv ISIL-a.

Julieta Valls Noyes postavljena je za ambasadoricu SAD-a u Hrvatskoj u junu 2015, a pri State Departmentu radi od 1985. godine. Donedavno je bila zamjenica pomoćnika državnog sekretara u Odjeljenju za evropske i evroazijske poslove pri State Departmentu. Na tom je poslu bila zadužena za odnose s EU-om i Zapadnom Evropom.

Kosovo, Makedonija, Crna Gora

Američki ambasador na Kosovu jest Greg Delawie, koji je od 2012. godine na funkciji zamjenika pomoćnika sekretara Ureda za kontrolu, verifikaciju i saglasnost za oružje u State Departmentu. Ima iskustva na Balkanu s obzirom na to da je od 2004. do 2007. bio zamjenik šefa misije SAD-a u Hrvatskoj, od 2009. do 2012. zamjenik šefa misije SAD-a u Njemačkoj, a bio je i u drugim diplomatskim misijama u Evropi i širom svijeta.

Ambasador SAD-a u Makedoniji jest Jess Baily, a u Skoplje je stigao u februaru 2015. godine s pozicije zamjenika šefa Misije SAD-a u Ankari. Ima bogatu diplomatsku historiju, a, između ostalog, bio je direktor Kancelarije za jugoistočnu Evropu pri State Departmentu.

Nominaciju Margaret Ann Uyehare za američku ambasadoricu u Crnoj Gori povrdio je Senat SAD-a u decembru 2014. godine. Karijerna članica američke diplomatske službe, u rangu ministra savjetnika, ima trodecenijsko iskustvo upravljanja osobljem i sredstvima Ministarstva vanjskih poslova SAD-a. Službovala je u Austriji, Njemačkoj, Ukrajini, Indoneziji, Japanu, na Filipinima, u Velikoj Britaniji i Maliju.

Srbija

Američki ambasador u Srbiji jest Kyle Scott, a akreditive je predao u februaru prošle godine. U State Departmentu najprije je bio zadužen za pitanja Hrvatske, Izraela i Švicarske, a 1994. nakratko je napustio diplomatiju i bavio se nacionalnom sigurnošću na Hooverovom institutu Univerziteta Stanford.

U diplomatsku službu vratio se nakon dvije godine i postavljen je za političkog savjetnika u Ambasadi SAD-a u Moskvi da bi 1999. godine isti posao obavljao u Budimpešti. Potom se preselio u Brisel, od 2003. bio je zaposlen na mjestu političkog predstavnika misije SAD-a pri EU-u, a 2005. postao je zamjenik šefa američkog predstavništva pri OSCE-u u Beču.

Približno 70 posto američkih diplomata širom svijeta jesu karijerni diplomati, na koje se Trumpova odluka ne odnosi. Američki predsjednik, inače, uz saglasnost Senata, imenuje ambasadore, koji mogu biti politički postavljeni ili izabrani među profesionalcima iz Ministarstva vanjskih poslova SAD-a.

Izvor: Agencije