INA-MOL: Hrvatska traži poništenje arbitražne presude

INA, Nafta, Plin, Rafinerija, Radnik
Zbog presude je Vlada odlučila pokrenuti proces otkupa udjela MOL-a u INA-i (Reuters)

Hrvatski premijer Andrej Plenković potvrdio je u srijedu da je Hrvatska podnijela tužbu za poništenje arbitražne presude u slučaju INA – MOL.

“Hrvatska je preko svojih pravnih zastupnika i švicarskih odvjetnika, koje smo angažirali pri sudu u Lausanni, podnijela tužbu za poništaj arbitraže”, kazao je Plenković, kako prenosi Večernji list

Plenković je dodao da su hrvatski argumenti dobro potkrijepljeni procesno pravnim razlozima.

Hrvatska je poništenje zatražila poslednjeg dana žalbenog roka, nakon što joj je Sud za trgovačke sporove u Ženevi krajem prošlog prosinca presudom odbio glavne zahtjeve iz arbitraže.

Hrvatska je tražila poništenje izmjena dioničarskog ugovora u INA-i i ugovora o plinskom poslovanju koji je s MOL-om sklopila 2009.

U zahtjevu se tvrdilo da je MOL upravljačka prava u INA-i dobio podmićivanjem bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera sa 10 milijuna eura.

Arbitražni sud je, pak, potkraj prošle godine zaključio da Hrvatska nije dokazala kako su izmjene dioničarskog ugovora o INA-i i ugovor o plinskom poslovanju 2009. nastali kao rezultat koruptivnih aktivnosti.

Ustavni sud ukinuo je pravomoćnu presudu Ivi Sanaderu u tom slučaju te ga očekuje ponovljeno suđenje u slučaju INA – MOL.

Energetska nezavisnost

“Nadamo se da će u postupku koji slijedi, a to će biti nekoliko mjeseci, ti razlozi koji su navedeni, a njih je nekoliko, biti na odgovarajući način sagledani od strane švicarskog Saveznog suda”. 

Predsjednik hrvatske Vlade je sredinom siječnja izjavio kako će Hrvatska osporavati arbitražnu presudu u slučaju INA – MOL u okviru Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) u Ženevi.

Podsjetio je tada i kako postoji i drugi arbitražni proces, koji još traje u Washingtonu.

Istaknuo je kako je energetska politika jedna od najvažnijih politika koju jedna država ima te da je to prioritet i Europske unije, pa i globalni prioritet.

“Okolnosti koje danas imamo oko INA-e, kao naše strateške kompanije, i odnosa koji postoje s MOL-om prošlih godina u nastalim okolnostima nameću obvezu da Hrvatska otkupi udjel MOL-a u INA-i”, rekao je i dodao kako bi se na taj način zadržala strateška i upravljačka kontrola u toj kompaniji te osigurala energetska neovisnost i opskrba.

Otkup udjela u INA-i

Ocijenio je kako učinkovito upravljanje INA-om može koristiti Republici Hrvatskoj te dodao kako Hrvatska može, nakon otkupa tog udjela, biti otvorena i za druge investitore, pa i za strateške partnere u kasnijoj fazi, ali na drugim osnovama, a ne na onima na kojima su danas.

Hrvatski premijer u prosincu 2016. izvijestio je da je Vlada odlučila u svoje vlasništvo vratiti domaću naftnu kompaniju INA-u otkupom cjelokupnog udjela koji u njoj ima mađarski MOL.

Objasnio je tada da je arbitražni sud odlučio da ponuđeni dokazi nisu dovoljni da dokažu da su ugovori sklopljeni 2009. godine nastali kao plod koruptivnih aktivnosti te ih je stoga sud odbio poništiti, pa je odlučeno da se pokrene proces otkupa cjelokupnog udjela MOL-a u INA-i. 

Izvor: Al Jazeera i agencije