PIC za izmjene Izbornog zakona BiH, ne želi ih nametati

Stranka demokratske akcije je najavila da će pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine (Arhiva)

Političke stranke u Bosni i Hercegovini moraju same postići dogovor o izmjenama Izbornog zakona kako bi se opći izbori mogli provesti u oktobru 2018. godine, evropske države i SAD tu mogu biti samo moderator te od njih ne treba očekivati nametanje rješenja, izjavio je u petak visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko.

On je novinarima u Sarajevu kazao kako je to jedinstveni stav diplomata uključenih u procese u Bosni i Hercegovini te kako je on prenesen i bosanskohercegovačkim političarima tokom upravo završenih dvodnevnih razgovora s predstavnicima država-članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira.

To tijelo je zasijedalo u Sarajevu na nivou političkih direktora ministarstava vanjskih poslova najutjecajnijih zapadnih država te Rusije i Turske.

Blokada reformskih procesa

Upravni odbor PIC-a  ima zadatak analizirati provedbu Daytonskog sporazuma i odlučivati o mjerema koje međunarodna zajednica eventualno treba poduzeti.

Inzko je podsjetio kako je sjednica PIC-a održana u uvjetima nestabilne političke situacije u Bosni i Hercegovini, opterećene brojnim unutrašnim prijeporima te blokadom gotovo svih reformskih procesa.

Predstavnici država-članica PIC-a, kako je kazao Inzko, poručili su lokalnim političarima, uključujući članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine, da preuranjeni početak izborne kampanje ne može biti izlika za sveopće blokade u zemlji.

Stoga su zatražili da se intenziviraju međustranački pregovori kako bi se što prije usaglasile potrebne izmjene Izbornog zakona, a posebno dio koji se odnosi na novi način biranja zastupnika u Domu naroda Parlamenta entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, sukladno presudi Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Stav Upravnog odbora PIC-a je i da se u Izborni zakon što prije moraju ugraditi odredbe koje proističu iz presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

RS je samo entitet, ne država

Zamjenik visokog predstavnika, američki diplomat Dennis Hearne, kazao je kako međunarodna zajednica očekuje da Bosna i Hercegovina odmah pokaže bitne rezultate u borbi protiv korupcije.

“To je apsolutni prioritet. Želimo vidjeti procesuiranje slučajeva korupcije pred sudovima”, rekao je Hearne.

Upravni odbor PIC-a iskazao je zabirnutost zbog zapaljive retorike kakva se koristi u Bosni i Hercegovini, posebno kada se pominje mogućnost novog rata, otcjepljenja dijelova zemlje, ali i kada se niječu presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu.

Inzko je osudio izjave političara Republike Srpske u kojima se taj bh. entitet tretira kao “država”.

Istakao je kako je država samo Bosna i Hercegovina te da ona nije nikakva “unija država”, kako to tvrdi predsjednik RS-a Milorad Dodik.

U završnoj izjavi usvojenoj na sastanku Upravnog odbora PIC-a piše kako se od političara u Bosni i Hercegovini traži “suzdržavanje od postupaka i retorike koji unose podjele, uključujući i veličanje osuđenih ratnih zločinaca, historijski revizionizam i provokativnu upotrebu simbola”.

Zaključke nije podržala Rusija

Zatražena je i jasna podrška Mehanizmu za međunarodne krivične sudove, koji će naslijediti Haški tribunal, te puno poštivanje presuda koje je izrekao ovaj međunarodni sud.

Zaključke Upravnog odbora PIC-a ponovo nije podržala Rusija, a Inzko je pojasnio kako je to uslijedilo zbog pominjanja potrebe za nastavkom približavanja Bosne i Hercegovine članstvu u NATO-u, što, kako je navedeno, ne utječe na ostale aspekte saradnje međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

“Iako možda postoje različita viđenja, svi dijelimo interes za nepovratnu stabilnost Bosne i Hercegovine i očuvanje njenog teritorijalnog integriteta”, kazao je Inzko.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO