Veterani i žrtve rata podnijeli krivičnu prijavu protiv Mesića

Kao glavnog krivca za osuđujuću presudu šesterici Hrvata iz Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj optužuju Stjepana Mesića (Anadolija)
Kao glavnog krivca za osuđujuću presudu šesterici Hrvata iz Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj optužuju Stjepana Mesića (Anadolija)

Koordinacija udruga hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskoga rata podnijela je kaznenu prijavu protiv bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, tvrdeći da je odavao tajne podatke, te protiv bivšeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, zbog zloporabe položaja.

Prijavu pripremaju i protiv bivšeg predsjednika Hrvatske Ive Josipovića.

U prijavama podnesenim zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu, Mesića terete za odavanje tajnih podataka, špijunažu i najteže oblike kaznenih djela protiv Hrvatske, a Bajića za zlouporabu položaja i ovlasti, rekla je na konferenciji za novinare u Zagrebu Zorica Gregurić u ime Koordinacije udruga iz Domovinskog rata.

Nastavak je to pritiska na Mesića, koji je dobio pojačanu policijsku zaštitu nakon što je optužen za veleizdaju te prozivki Vladimira Šeksa da je kriv za samoubojstvo osuđenog za ratne zločine Slobodana Praljka u haškoj sudnici.

‘Zločinački pothvat u odnosu na BiH’

Zagrebački tjednik Nacional prenio je da je Šeks, predsjednik Savjetodavnog vijeća Hrvatske demokratske zajednice i neformalni savjetnik premijera Andreja Plenkovića, kao glavnog krivca za osuđujuću presudu šestorici Hrvata iz Bosne i Hercegovine u Haagu optužio Mesića.

Prozivke na račun Mesića krenule su uglavnom iz desničarskih krugova, koji su posljednju hašku presudu iskoristili kako bi Mesića ponovno optužili za veleizdaju, a u javnom eteru mogla su se čuti čak i otvorena prozivanja na njegovu smrt.

Zvonimir Šeparović, predsjednik udruge Hrvatsko žrtvoslovno društvo i inicijative “Hrvatsko nacionalno etičko sudište”, rekao je da su za smrt Slobodana Praljka “krivi čimbenici svijeta i jedan površan politički sud, ali i Hrvati, državljani Hrvatske”.

Po njegovim riječima, “prvi etički osuđeni bio je Stjepan Mesić, koji je u Haagu optužio svoga prethodnika Franju Tuđmana za agresiju i zločinački pothvat u odnosu na Bosnu i Hercegovinu”.

Mesić je pred stranim sudom po Šeparovićevim riječima govorio protiv Hrvatske, prvog hrvatskog predsjednika Tuđmana, ministra obrane Gojka Šuška i zapobjednika Hrvatske vojske, generala Janka Bobetka, što je za njih, dodao je, bio veleizdajnički čin.

Šeparović je u tom kontekstu spomenuo i bivšu ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić, jer je, rekao je, u Hrvatskom saboru izjavila da je Hrvatska izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu.

Upozorenje na ‘stranu agenturu’

Zastupnik u Saboru Željko Glasnović rekao je da su to imena nekih “kadrova umrežene organizacije koji djeluju u Hrvatskoj kao strana agentura”.

“To nisu samo pojedinci, nego to su i nevladine udruge, koje su umrežene s vanjskim lobistima i neprijateljima hrvatske države, koji djeluju kao strano tijelo u tkivu hrvatskog naroda”, kazao je on.

“Ta strana agentura ima dvostruku misiju – da kriminaliza hrvatsku državu, Domovinski rat i rat u Bosni i Hercegovini i da legitimizira propali društveni eksperiment zvan Jugoslavija”, rekao je Glasnović i istaknuo da nikad nije bilo namjere Hrvatske da okupira Bosnu i Hercegovinu.

Po njegovim riječima, “oni se bave dezinformacijama i tko prati taktiku dezinformacija, to je jedno od temeljnih obavještajnih načela, oni se bave poluistinom i polulaži, to zamotaju i plasiraju u javnost”, kazao je on.

Glasnović tvrdi i da po kriterijima Haškog suda nema niti jedne države u 20. stoljeću koja ne bi mogla biti dovedena na sud pravde.  

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO