Mediji: Hrvatska bi od Srbije mogla tražiti 40 milijardi eura ratne odštete

Za agresiju na Hrvatsku optužen je i dio srpske manjine u toj državi (EPA)

Srbi su označeni kao agresori i u novom Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, zbog kojeg se sada najavljuje da će Hrvatska tražiti 40 milijardi eura ratne odštete od Srbije, piše beogradski Blic.

Pozivajući se na političare iz Hrvatske, list navodi kako će zakon poslužiti kao povod da se od Srbije traži odšteta, uz podsjećanje kako su Srbi već proglašeni agresorima u Deklaraciji o Domovinskom ratu, usvojenoj 2000. godine.

Novi zakon Srbiji je od početka bio sporan zbog rečenice “agresiju na Hrvatsku izvršile su Srbija, Crna Gora, JNA i paravojne postrojbe iz BiH, uz pomoć velikog broja pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj”.

Reakcija javnosti i srpskih predstavnika u Hrvatskoj samo je malo ublažila tu formulaciju i iz korigiranog teksta izbačene su “paravojne postrojbe iz BiH”, dok je izraz “veliki broj pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj” zamijenjen formulacijom “dijelom srpskog pučanstva u Republici Hrvatskoj”, podsjeća Blic.

Srpski zastupnici suzdržani

Zanimljivo je da je troje zastupnika Srba u Hrvatskom saboru, iz redova Samostalne demokratske srpske stranke, ipak bilo suzdržano kad je zakon usvojen u parlamentu.

Milorad Pupovac, čelnik SDSS-a, koji je prije dva mjeseca digao priličnu buru i uputio oštre kritike zbog novog zakona, objasnio je kako “biti suzdržan može značiti i biti protiv”.

On je za Politiku objasnio kako zastupnici srpske manjine nisu uložili amandman na sporni Zakon o pravima hrvatskih branitelja zbog atmosfere koja je vladala u Saboru nakon izricanja haške presude generalima iz tzv. Herceg-Bosne i samoubojstva Slobodana Praljka.

Dodao je kako razumije što javnost u Srbiji nije blagonaklono prihvatila to što je troje srpskih zastupnika bilo suzdržano prilikom donošenja zakona, ali kaže kako bi volio i da razumiju položaj njegove stranke u Hrvatskoj.

“Imali smo pripremljene različite postupke u vezi s tim zakonom, ali cijela atmosfera je bila takva da su šanse da bilo šta u tom pogledu napravimo bile ne slabe, nego nikakve. Naši potezi ne bi naišli na razumijevanje, već bi samo izazvali dodatno širenje neprijateljstva prema našim zastupnicima i Srbima u Hrvatskoj”, rekao je Pupovac.

Bulj izračunao: Dužni su 40 milijardi eura

U traženju ratne odštete najglasniji je bio Davor Ivo Stier iz HDZ-a, koji je od Europske komisije tražio da se Srbija “pritisne” u vezi s plaćanjem ratne odštete Hrvatskoj.

Osnov za to Hrvatskoj je sporazum o normalizaciji odnosa koji su 1996. potpisale tadašnja Savezna Republika Jugoslavija i Hrvatska, odnosno Milan Milutinović i Mate Granić.

Jedna od točaka sporazuma jest i da se jedni drugima obvezuju isplatiti ratnu odštetu. Hrvatska smatra da je veći dio svojih obveza ispunila, navodi Blic.

Zahtjevima se pridružio i Miro Bulj, zastupnik Mosta, koji je izračunao da Srbija treba platiti Hrvatskoj 40 milijardi eura odštete.

“Novi Zakon o braniteljima nije nikakva pravna osnova da se tuži Srbija i traži ratna odšteta. Za to su određeni međunarodni sudovi, gde je Hrvatska tužbu za genocid već izgubila. To je nacionalni zakon i ima uticaja samo u granicama Hrvatske i nema nikakve veze sa međunarodnim pravom. Hrvati su formulacije Srba kao agresora već imali i u ranijim aktima i deklaracijama koje su usvajali, pa je možda zbog toga reakcija iz Srbije na donošenje ovog zakona još tiha, ali možda je i bude”, rekao je Slobodan Orlović, profesor na Pravnom fakultetu u Novom Sadu.

Vučić: ‘Veoma teško pitanje za Srbe’

Pupovac smatra da zakon stigmatizira veći dio Srba u Hrvatskoj, ima negativne političke i pravne posljedice i dodatno otvara sukobe između Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore jer ponovno otvara pitanje o uzrocima i posljedicama rata.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je donošenje spomenutog zakona “za Srbe veoma teško”.

“Zamoliću i predstavnike EU-a da razgovaraju sa Hrvatskom ako uopšte budu želeli bilo koga da čuju. U svakom slučaju, s naše strane postoji dobra volja da stvari rešavamo na najbolji mogući način, dobrosusedskim odnosima”, rekao je Vučić.

Zakon o braniteljima usvojen je samo dan nakon izricanja presude Prliću i ostalima.

Izvor: Agencije