Hrvatska: Ministrica dala državne paketiće za najsiromašnije privatnom vrtiću

Iz Ministarstva su odbili reći zašto su pokloni završili u privatnom vrtiću (EPA)
Iz Ministarstva su odbili reći zašto su pokloni završili u privatnom vrtiću (EPA)

Hrvatska ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić izjavila je u četvrtak da joj je žao što su posjet predstavnika tog ministarstva privatnom dječjem vrtiću i podjela poklona s oznakom Europskog socijalnog fonda “za najpotrebitije” stavljeni “u ne baš dobar kontekst”, istaknuvši kako je riječ o promotivnim materijalima tih fondova, a pokloni nisu nabavljeni iz sredstava namijenjenih humanitarnim organizacijama.

“Radi se o sredstvima iz tehničke pomoći koja ministarstva koja provode programe iz europskih fondova imaju na raspolaganju. To su sredstva namijenjena za edukaciju i zapošljavanje kadrova te, među ostalim, različite oblike promidžbe tih aktivnosti, odnosno tih fondova”, rekla je Murganić novinarima uoči Vladine sjednice.

“Odlučili smo taj dio promidžbe, a radi se o iznosu od 50.000 kuna (6.619 eura), koristiti tako da donesemo simbolične poklone tamo gdje postoje potrebe, stavimo oznake naših fondova i na taj način predstavljamo ono što ti fondovi rade”, kaže Murganić.

Murganić: ‘Sredstva nisu zloupotrijebljena’

U prosincu, koji je mjesec darivanja, u program su stavili nekoliko škola i vrtića, gdje kroz poklone, čija je vrijednost do 2.000 kuna (264 eura), predstavljaju te fondove na najbolji način te oni postaju vidljivi upravo onima za koje su i namijenjeni.

“Moram naglasiti da taj novac ima namjenu promidžbe, ne može se upotrijebiti za ništa drugo, a nije uzet iz mase sredstava za humanitarnu pomoć ni za fondove iz socijalnih programa, koji se dodjeljuju na osnovu natječaja”, rekla je Murganić i najavila nastavak takvih aktivnosti, kako prenosi Hina.

“Nije dobro komentirati da su sredstva iz europskih fondova i humanitarne pomoći zloupotrijebljena jer to nije tako. Bili smo prije dva dana u Nazorovoj, isto smo s tim naljepnicama donijeli djeci prikladne male poklončiće koji će ih razveseliti. Nastavit će se s tim aktivnostima. Danas smo se spremali u jednu školu u Dalmatinskoj zagori, odakle su javili da im treba nešto knjiga za potrebe školske knjižnice”, dodala je ministrica.

I njezino ministarstvo oglasilo se priopćenjem u vezi s aferom “Paketići”, istaknuvši kako je dječji vrtić “Blažena Hozana” javna ustanova koju pohađaju djeca roditelja različitog imovinskog statusa, a neka djeca pohađaju ga besplatno.

Ministarstvo je sredstva namijenjena promociji fondova željelo ustupiti potrebitim obiteljima umjesto plaćenoga oglašavanja u medijima, kaže se u priopćenju.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Hrvatske, naime, podijelila je paketiće za najsiromašniju djecu, koje sufinancira Europska unija, privatnom katoličkom vrtiću.

Bijeg ministrice

Ministrica iz Hrvatske demokratske zajednice povodom praznika Svetog Nikole posjetila je u srijedu Katolički privatni dječiji vrtić “Blažena Hozana” i donijela poklone koje s Ministarstvom sufinancira Europska unija iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) i Europskog socijalnog fonda (ESF), a prilikom posjeta je najavila da će se nedostatak vrtića rješavati prenamjenom prostora i većim brojem zaposlenih.

Kako naglašavaju hrvatski mediji, paketi sa slatkišima, pelenama i bojankama, na kojima je bila oznaka “Za najpotrebitije”, koje sufinancira Europska unija i koji su namijenjeni najsiromašnijima, završili su u privatnom katoličkom vrtiću.

Taj vrtić u zagrebačkoj općini Trnje provodi desetosatni program njege, odgoja, naobrazbe, zdravstvene zaštite, prehrane i socijalne skrbi djece od navršene prve godine do polaska u osnovnu školu. 

Novinari su pokušali ministricu Murganić i državnu tajnicu u Ministarstvu socijalne politike Margaretu Mađerić, koja je također prisustvovala proslavi, pitati kako su i zašto pokloni završili u privatnom vrtiću.

Odgovore nisu dobili, državna tajnica pobjegla je od kamera, dok je ministrica Murganić iz vrtića izašla na stražnji ulaz, prenosi Index.

Nakon nekog vremena odgovor na postavljeno pitanje dala je direktorica vrtića, sestra Antonija Matić.

Pokloni za siromašne

“Ovo jest privatni katolički vrtić, ali mi ćemo ove darove koje smo dobili darovati djeci, odnosno roditeljima koji ne mogu svome djetetu priuštiti dar za blagdan svetog Nikole”, kazala je.

Na pitanje koji su to roditelji direktorica je odgovorila da ih “ima više”. Tvrdi i da je darove zapravo pripremio vrtić, a ne Ministarstvo, što se ne slaže s informacijama koje su stajale na pozivu za događaj, u kojem je navedeno da će Ministarstvo djeci u vrtiću darovati pakete koje sufinancira Europska unija.

“Privatni katolički vrtić nalazi se u sklopu samostana Blažene Hozane, imamo upisano oko 140-ero djece koja su raspoređena u dvije jasličke skupine i četiri vrtićke. Nije namjenski građen, ali je preuređen za tu namjenu”, pojasnila je direktorica Matić i dodala da djeluje od 1972, a kao javna ustanova od 1998, kada su registrirani i ostali katolički vrtići u Zagrebu, prenosi Hina.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO