Dom naroda bh. Parlamenta podržao izmjene Zakona o akcizama

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je u četvrtak Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini.

Delegati su se najprije izjasnili o principima predloženog zakona i podržali ih, a onda su odlučili, bez razmatranja u nadležnoj komisiji, razmatrati ga i u drugom čitanju, nakon čega je Prijedlog zakona usvojen.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ranije je utvrdilo modificirani Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, u kojem su, uz saglasnost svih učesnika u procesu pripreme i izrade zakona, izvršena poboljšanja u vezi s pitanjima namjene i utroška sredstava.

Ključna izmjena se odnosi na činjenicu da se ne povećavaju akcize, osim na biogoriva i biotečnosti, nego se za 0,15 konvertibilnih maraka (7,5 eurocenti) povećavaju cestarine, pri čemu će se prikupljena sredstva isključivo koristiti za izgradnju autocesta i za izgradnju i rekonstrukciju svih drugih vrsta cesta.

MMF uslovio kredite povećanjem akciza

Međunarodni monetarni fond je poručio Bosni i Hercegovini ranije da bez akciza i procjene telekoma nema novih tranši.

O ovom prijedlogu zakona kasnije će raspravljati Predstavnički dom bh. Parlamenta.

Na mogućnost uvođenja dodatnih akciza na gorivo negodovali su ranije poljoprivrednici.

Privatni prevoznici iz entiteta Federacija Bosne i Hercegovine najavili su značajno povećanje cijene usluge ako bi do toga došlo.

Prevoznici za unutrašnji i međunarodni transport iz bh. entiteta Republika Srpska su, također, ranije prijetili radikalnim mjerama.

Izvor: Agencije


Povezane

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine usvojio je prijedlog novog zakona o akcizama, kojim je planirano njihovo povećanje na naftu za sedam eurocenti. Riječ je o prijedlogu u kojem nije definisano da će se prikupljena sredstva koristiti isključivo za izgradnju puteva, zbog čega je neprihvatljiv većini stranaka. Usvajanje zakona uvjet je svjetskih kreditora […]

Predstavnici MMF-a završili su dvosedmičnu posjetu Bosni i Hercegovini. U saopštenju izdatom tim povodom, navodi se da bh. privreda bilježi oporavak, mada slabiji nego u ostatku istočne Evrope. Navodi se da je očuvana makroekonomska stabilnost, ali da ekonomski rast i stvaranje radnih mjesta nisu na očekivanom nivou. Uprkos progresu u strukturalnim reformama, još se čeka […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO