Daul: Balkanu prijeti vraćanje u ‘mračnu prošlost’

Joseph Daul je naveo primjer francusko-njemačkog pomirenja, rekavši kako ovoj regiji treba sličan scenarij (EPA)
Joseph Daul je naveo primjer francusko-njemačkog pomirenja, rekavši kako ovoj regiji treba sličan scenarij (EPA)

Predsjednik Europske pučke stranke Joseph Daul upozorio je u četvrtak u Zagrebu da bi se jugoistočna Europa mogla vratiti u mračnu prošlost zbog jačanja napetosti i nacionalističkih dijaloga, poručivši hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću da ima “odgovornost za tu regiju”.

“Međuvjerski dijalog ključan je u današnjoj Europi, a još više u jednoj viševjerskoj i multietničkoj regiji poput Balkana. Nažalost, još uvijek pobjeđuje nacionalistička retorika u odnosu na dijalog, vidimo da dolazi do zatvaranja, a ne otvaranja, i zabrinjavajućeg povećanja napetosti i nacionalističkih dijaloga, što navodi na pomisao da bi se regija mogla vratiti u mračnu prošlost”, rekao je Daul na otvaranju 20. godišnjeg skupa EPP-ove skupine za dijalog s crkvama i vjerskim institucijama, koji se održava u četvrtak i petak u Zagrebu.

Daul je naveo primjer francusko-njemačkog pomirenja nakon Drugog svjetskog rata, kao čovjek koji potječe iz francuske regije Alsace, na granici s Njemačkom, rekavši kako ovoj regiji treba sličan scenarij.

Primjer francusko-njemačkog pomirenja

“Zahvaljujući pomirenju, zahvaljujući mladima, uspjeli smo uspostaviti mir. I u ovoj regiji trebamo učiniti isto. Možda će potrajati jednu ili dvije generacije kako bi se nadvladala prošlost. U regiji – na sreću, ne i u Hrvatskoj – moramo spriječiti hranjenje nacionalizama i mržnje ako ne želimo da ponovno dođe do rata”, naglasio je Daul, kako prenosi Hina.

Poručio je hrvatskom premijeru da ima odgovornost za ovu regiju i da igra ključnu ulogu u pomaganju drugim zemljama zapadnog Balkana na “ispunjenju njihovog europskog sna”.

Plenković je istaknuo da postojeće društvene napetosti, migracije i rastuća vjerska netrpeljivost upućuju na važnost dijaloga i razumijevanja različitih vjerskih zajednica.

“Nema sumnje da je potrebno partnerstvo vjerskih zajednica u borbi protiv ekstremizma i progona kršćana u širem europskom susjedstvu. To je prvi korak u prevladavaju tih izazova”, rekao je on, istaknuvši dugu povijest suživota vjerskih zajednica u Hrvatskoj.

Plenković je kazao kako želi podići svijest u hrvatskoj javnosti o važnosti tolerancije, uključivosti i razumijevanja.

Istaknuo je kako u redovima EPP-a, kao i Hrvatske demokratske zajednice, koja je član te europske obitelji pučkih stranaka, “naglašavamo ono što nas spaja, a ne ono što nas razdvaja”.

Nastojimo nadvladati različitosti

“Mi nastojimo nadvladati različitosti, igrati na kartu koja nas povezuje, a ne naglašavati ono što nas razdvaja”, rekao je.

Plenković i Daul govorili su na konferenciji čija je tema uloga vjere u europskim integracijama, migracijska i izbjeglička kriza i njezine posljedice po društvo i kulturu te suradnja na međusobnom razumijevanju.

Na njoj su se okupili hrvatski ministri i zastupnici, eurozastupnici, članovi EPP-a te predstavnici crkvenih zajednica.

Skup se nastavlja u petak raspravom o religiji, nasilju, miru i međuvjerskim odnosima iz Hrvatske i južnoeuropske perspektive.

EPP je najveća politička skupina u Europskom parlamentu, s 217 zastupnika iz 27 članica Europske unije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO