Ivanić: Izetbegovićev stav znak problema unutar BiH

Mladen Ivanić smatra da se stvari svode na dodvoravanje vlastitoj političkoj publici (Tanjug)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić izjavio je u srijedu da je obraćanje Bakira Izetbegovića, drugog člana bh. Predsjedništva, na konferenciji za novinare nakon sastanka tročlanog Predsjedništva s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ne govori o odnosima Bosne i Hercegovine i Srbije, već o “unutrašnjem problemu Bosne i Hercegovine”. 

Izetbegović je, nakon iznošenja stavova predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragana Čovića i predsjednika Srbije da će Bosna i Hercegovina po pitanju priznavanja Kosova prilagođavati stav politici Beograda, rekao da se vanjska politika Bosne i Hercegovine vodi u Sarajevu te da je Čović iznio lično mišljenje.

Ivanić je novinarima kazao da mu nije nimalo drago što se to desilo i da je šutio poštujući dignitet zemlje iz koje dolazi kao i domaćina.

“Kako se drugi ponašaju, to vi sami procijenite”, dodao je on.

‘Politika najviše koštati građane BiH’

Na dalja pitanja novinara o tom događaju, Ivanić je rekao da smatra da se stvari svode na dodvoravanje vlastitoj političkoj publici.

“Sad će kod nekoga neki od ovih učesnika biti važni. Oni su tu kao nešto napravili… Suština je da sve ovo pokazuje koliko se Bosna i Hercegovina udaljava od svoje stabilnosti i koliko ona ulazi u sve dublje probleme. Ovo ne govori o odnosima Bosne i Hercegovine i Srbije, ovo govori o unutrašnjem problemu Bosne i Hercegovine”, kazao je Ivanić.

Naveo je da je u ovom slučaju riječ o onome o čemu govori već šest mjeseci “i, po mom dubokom uvjerenju, o politici koja će najviše koštati građane Bosne i Hercegovine”, koja će biti izolirana.

“Bez ekonomskog razvoja, ko god nešto ponudi, a sa druge strane se traže neke teorije zavere, bez rješenja problema. I dok građani ovo ne kazne, ovakvu vrstu pristupa, bojim se da ćemo biti sa ovim suočeni. Tome neću da dam doprinos”, rekao je Ivanić.

On je, odgovarajući na pitanja u vezi granice, napomenuo da je Srbija prije nekoliko godina omogućila građanima, Bošnjacima iz Janje, da rade na svojoj zemlji u Srbiji bez pasoških kontrola, da nije potraživala prostor oko Pavlovića mosta kod Bijeljine.

Dvije trase u dva entiteta

“Srbija je prihvatila sugestiju da na 99 godina bude riješen problem korištenja brana [na hidroelektranama na Drini] i tog zemljišta i nudi princip jedan za jedan, kvadratni metar za kvadratni metar. U Bosni i Hercegovini se nema hrabrosti da se tako nečemu priđe, jer neko misli da iza toga stoji nešto skriveno” kazao je Ivanić.

Na konstataciju novinara da se čulo, kada je u pitanju autoput Beograd – Sarajevo, da je bliža trasa preko Bijeljine, rekao da smatra da dogovora u Bosni i Hercegovini oko toga kuda će ići trasa neće biti i da će jedna trasa ići u entitet Federacija Bosne i Hercegovine, a da će druga trasa biti u drugom bh. entitetu, Republici Srpskoj.

Kako je objasnio, pošto se entiteti zadužuju, oni će sami odlučivati u kojem će pravcu trasa ići te da stoga pretpostavlja da će u vremenu koje dolazi postojati dvije trase.

“Dogovora o tome da je moguća jedna trasa u ovakvoj Bosni i Hercegovini, s ovakvim stvarima koje ste imali priliku u jednoj međudržavnoj posjeti da vidite, potpuno je nevjerovatno”, zaključio je Ivanić. 

Izvor: Agencije