Plenković stigao u Mostar: Hrvatska stoji uz BiH, ali i bh. Hrvate

Jadranko Prlić, Slobodan Praljak, Presuda, Haag
'I 25 godina nakon rata užasno je teška mogućnost suočavanja s vlastitim zločinima', piše autor (EPA)

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je na početku dvodnevnog posjeta Mostaru da će Hrvatska podupirati Bosnu i Hercegovinu i učiniti sve kako bi Hrvati u toj zemlji bili ravnopravni s Bošnjacima i Srbima.

Plenković je stigao u Mostar u misiju smirivanja bosanskohercegovačkih Hrvata zabrinutih zbog mogućih posljedica osuđujuće presude Haškog suda njihovim bivšim vojnim i političkim čelnicima, prenosi HINA.

“Hrvatska prije svega stoji uz BiH, stoji uz Hrvate u BiH. Učinit ćemo sve da Hrvati ovdje budu dugoročno ravnopravan narod i da se poštuje ta jednakopravnost između tri naroda ovdje”, rekao je Plenković novinarima.

Plenković je istaknuo da je Hrvatska tijekom ove godine na domaćem i međunarodnom planu nastojala poduprijeti Hrvate u Bosni i Hercegovini “jačanjem suradnje dviju država i konstitutivnosti Hrvata u BiH”.

Svijeće i vijenac za pripadnike HVO-a

Na početku posjeta Plenković je zajedno s predsjedateljem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem upalio svijeće i položio vijenac kod spomenika poginulim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane.

Tema razgovora koji će sutra imati s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine bit će haška presuda šestorici čelnika samoproglašene Herceg-Bosne.

Plenković je uoči dolaska u Mostar izjavio da “poštuje presudu, ali se ne slaže s nekim njezinim dijelovima”. Moguću reviziju presude, kako je naveo, može zatražiti samo netko od osuđene petorice, dok bi Hrvatska zatim tražila način da se uključi u slučaj.

“Vidjeli ste preciznu izjavu Vlade nakon presude i volio bih da se ta izjava ne interpretira pogrešno nego da se čita upravo onako kako je izgovorena. To bi bilo jako važno, da se ne stvara dojam da Hrvatska ne poštuje presudu”, kazao je Plenković.

“Druga je stvar izraziti nezadovoljstvo nekim dijelovima presude”, kazao je Plenković, pogotovo “kada kao država pokušate triput biti prijatelj suda, a onda ostanu aluzije na odgovornost hrvatskog državnog vrha iz tog vremena”. 

Najavio je i da će “razgovarati s Hrvatskim narodnom saborom, razmotriti situaciju, naravno, uvijek uz puni pijetet, punu sućut prema žrtvama i zločina koji su se dogodili vezano uz ovu presudu, ali i svih ostalih zločina u Bosni i Hercegovini”.

Ponovio je da će Hrvatska tražiti “neku vrstu involviranja” ako netko od odvjetnika pokrene zahtjev za reviziju presude, što država ne može učiniti. 

Grabar-Kitarović na sjednici Vijeća sigurnosti

Govorio je i o tematskoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, koja će biti održana u srijedu i na kojoj je planirano razmatranje cjelokupnog rada Haškog suda.

Kazao je da će hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović biti na sjednici i “iznijeti određene političke i pravne ocjene o Haškom sudu s osvrtom na ovu zadnju presudu”.

Žalbeno vijeće Haškog suda izreklo je u srijedu pravomoćnu presudu za zločine počinjene nad muslimanima u Bosni i Hercegovini 1993. i 1994., potvrdivši šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata dosuđene kazne iz prvostupanjske presude i tim je predmetom, jednim od najsloženijih, ovaj međunarodni sud završio 24-godišnje postojanje.

Sud je potvrdio da je bivši predsjednik vlade bivše samozvane Hrvatske Republike Herceg-Bosne Jadranko Prlić osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera Hrvatskog vijeća obrane Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na deset godina zatvora.

Nakon što mu je ICTY potvrdio kaznu za ratne zločine, Slobodan Praljak tijekom izricanja presude popio je otrov te je preminuo u bolnici u Haagu.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Andrej Plenković

Hrvatski premijer Andrej Plenković i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović negiraju učešće Hrvatske u udruženom zločinačkom poduhvatu, koje je potvrdio ICTY.

Published On 04 Dec 2017
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO