Ambasada SAD-a upozorava Prištinu zbog Specijalnog suda

Kosovo’s newly elected members of parliament take the oath as parliament convenes for the first time since the June snap election, in Pristina
Pokrenuta je inicijativa 43 zastupnika Skupštine Kosova za ukidanje Zakona o specijalnom sudu za ratne zločine (Reuters)

Ambasada SAD-a u Prištini pozvala je danas Vladu Kosova da se jasno ogradi od prijetnji nasiljem zbog Specijalnog suda za ratne zločine i upozorila da će pokušaj opstrukcije zakona o tom sudu imati negativne posljedice.

Američka ambasada ističe da griješe kosovski čelnici koji su ove sedmice ponovo izjavljivali da inicijativa Skupštine Kosova u vezi sa Specijalnim sudom neće narušiti odnose Prištine i međunarodne zajednice.

“Svaki takav nov pokušaj imat će duboke negativne posljedice za evropsku budućnost Kosova i njegov odnos sa Sjedinjenim Američkim Državama”, navodi se u saopćenju Ambasade.

“Štaviše, prijetnje nasiljem u potpunosti su neprihvatljve i Vlada ih treba jasno i jednoglasno odbaciti.”

“Izuzetno smo razočarani onima koji bi žrtvovali budućnost svoje zemlje i nepokolebljivu podršku SAD-a zarad svojih ličnih interesa”, zaključuje se u saopćenju Ambasade SAD u Prištini.

Daut Haradinaj: ‘Aktivirat će se OVK’

Ranije ove sedmice brat kosovskog premijera i zastupnik u Skupštini Kosova Daut Haradinaj rekao je da će prvo hapšenje za Specijalni sud ponovo aktivirati nekadašnju Oslobodilačku vojsku Kosova (OVK), prenijeli su prištinski mediji.

Daut Haradinaj ranije je spominjan u javnosti kao jedan od prvih pripadnika OVK-a koji će se naći pred Specijalnim sudom.

“Instrument OVK-a ponovo će se aktivirati na Kosovu kad bude počelo hapšenje za Specijalni sud”, rekao je Haradinaj za televiziju Klan Kosova.

On je dodao da su političke stranke na Kosovu trebale razmišljati o Specijalnom sudu 2015, a ne glasati za formiranje tog tribunala.

Kosovski predsjednik Hashim Thaçi rekao je kako smatra da inicijativa 43 zastupnika Skupštine Kosova za ukidanje Zakona o specijalnom sudu za ratne zločine “predstavlja alternativu, a ne izazivanje ili bježanje od pravde”, te je najavio da će “svaku zakonsku odluku Skupštine potpisati i provesti”.

Izvor: Agencije