Thaci: Svaku odluku o Specijalnom sudu ću potpisati

Kosovski predsjednik je ponovio svoj ranije izrečen stav po kojem je Specijalni sud historijska nepravda (EPA)

Kosovski predsjednik Hashim Thaci smatra da inicijativa 43 zastupnika Skupštine Kosova o ukidanju Zakona o specijalnom sudu za ratne zločine “predstavlja alternativu, a ne izazivanje ili bježanje od pravde”, te najavio da će “svaku zakonsku odluku parlamenta potpisati i provesti”.

Thaci je za Radio Slobodna Europa rekao da se zahtjev zastupnika ne odnosi na “izazivanje suda i njegovo ukidanje, već se radi o alternativi kao što je to bio slučaj u drugim zemljama u regiji”.

“Ne ohrabrujem zastupnike, ali svaku odluku ću provesti i potpisati. Ukoliko je ne potpišem, onda ću prekršiti Ustav”, kazao je Thaci.

Ponovio je svoje ranije izrečeno stajalište po kojem je “Specijalni sud povijesna nepravda”, no i podsjetio kako je, u vrijeme kada se to pitanje našlo pred Skupštinom, zastupnike pozvao da podrže njegovo formiranje, kako bi se očuvalo partnerstvo sa SAD-om, NATO-om i Europskom unijom.

“Postavlja se pitanje: zašto je Kosovu potrebno nešto posebno, specijalno? Da nismo građani drugog reda, da nismo napali neku zemlju, možda Srbiju? Srbija je okupirala Kosovo i to je bio obrambeni rat osloboditelja naroda Kosova”, naveo je Thaci, a prenijela agencija Beta.

Za ratifikaciju sporazuma o granici sa Crnom Gorom

Još je rekao da Kosovo treba ratificirati sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom i formirati Zajednicu općina sa srpskom većinom kako bi se omogućila vizna liberalizacija. Ipak, demarkaciju smatra “nepotrebnim uvjetom” Europske unije.

“Ukoliko se to ne dogodi u siječnju, Kosovo će ostati izolirano”, prognozira.

Govoreći o dijalogu sa Srbijom, Thaci vjeruje da će se sve okončati sporazumom o međusobnom priznanju Kosova i Srbije, te članstvu Kosova u Ujedinjenim narodima.

Ulogu Sjedinjenih Država u podržavanju dijaloga smatra nezamjenjivom, ali je protiv uključivanja Rusije u dijalog.

Krajem prošloga tjedna u kosovskoj skupštini propao je pokušaj sazivanja izvanredne sjednice na kojoj bi se razmotrilo ukidanje Specijalnog suda za ratne zločine.

Nakon toga, predsjedavajući kosovske skupštine Kadri Veseli je najavio da će parlamentarci biti na zimskoj pauzi do 14. siječnja.

Izvor: Agencije