Izbjeglice protestuju na granici Srbije i Hrvatske

Izbjeglice su podigle improvizovani kamp na granici (Al Jazeera)

Veća grupa izbjeglica okupljena je u Srbiji u blizini prijelaza Šid – Tovarnik na granici s Hrvatskom, a glasnogovornik Policijske uprave Vukovarsko-srijemske Domagoj Džigumović tvrdi da zasad nema informacija o bilo kakvim pokušajima da uđu u Hrvatsku. 

Iako se migranti nalaze na teritoriji Srbije, nadzire ih više desetaka pripadnika hrvatske policije te policijski helikopter.

“Oni su na nekakvom protestu tokom kojeg pregovaraju s policijom i tamošnjim službama nadležnim za njih. Sve što se događa nadzire hrvatska policija i za sada nismo imali pokušaja prelaska državne granice. Stanje je pod kontrolom”, rekao je Džigumović, a prenosi Tanjug.

Blizu 150 izbjeglica počelo je protestovati kasno u ponedjeljak.

Godinama čekaju u prihvatnim centrima

Nezadovoljni su činjenicom što neki od njih godinama čekaju u prihvatnim centrima na prelazak granice. Najveći dio čine porodice s djecom.

Migranti nose transparent “Mi postojimo” i traže od hrvatske policije da ih propusti, jer ih, kako kažu, strpljenje izdaje.  

“Ovo je posljednji način. Ne želimo ostati ovdje do smrti. Možda otvore granicu i propuste nas. Samo želimo napustiti Srbiju jer oni nas ne podržavaju”, poručuje jedan migrant.

Iz Centra za pružanje pomoći azilantima u Srbiji kažu da proces readmisije tražilaca azila ne funkcioniše. Tvrde da njihovi susjedi Mađarska i Hrvatska vraćaju azilante u Srbiju bez provedenih procedura.

“Ne samo da je to kršenje međunarodnih propisa o readmisiji već i kršenje propisa EU-a i šengenskih pravila jer veliki broj tih ljudi, kada uđe u zemlju, pokuša tražiti azil, ali biva odbijen bez provedenih procedura. To znači da ove zemlje i policija ne uzimaju u obzir ove ljude, ne uključuju ih u proceduru već bez provere i odluke te ljude vrate u zemlju”, kaže Radoš Đurović iz Centra za pružanje pomoći azilantima.

MUP Hrvatske uzvraća da dosad nije primljen zvanični prigovor Republike Srbije u vezi sa stvarima na koje ukazuju iz Centra.

Izvor: Al Jazeera i agencije