Puljić: Hipokrizija je jedne suditi zbog podjele BiH, druge nagraditi za etničko čišćenje

Vinko Puljić
Vinko Puljić je pozvao na izgradnju mira u BiH koji će se temeljiti na pravdi i ravnopravnosti svih (Anadolija)

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić ocijenio je u intervjuu objavljenom u nedjelju da je haški tribunal presudom šestorici Hrvata stigmatizirao cijeli narod, a međunarodna zajednica nagradila je istodobno one koji su podijelili Bosnu i Hercegovinu.

“Hipokrizija je jedne suditi zbog podjele BiH, a druge nagraditi jer su ostvarili etničko čišćenje i to je blagoslovila međunarodna zajednica”, rekao je kardinal Puljić.

U intervjuu za bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista Puljić je podsjetio da je i ranije tvrdio da je Haaški tribunal više politički, nego pravni i pravedan sud.

“Iako svi govore kako treba personalizirati odgovornost, ovaj put je sud cijeli jedan narod stigmatizirao, a mediji u BiH su nam nevjerojatno danima prali mozak s time”, istaknuo je.

Prvi čovjek katoličke Crkve u BiH dodao je da on nijedan zločin ne može braniti, da svaki osuđuje.

“Kao vjernik i kao čovjek izražavam svoju sućut svima koji nose posljedice mržnje. Neki prozivaju da se treba kajati za te zločine. To trebaju oni koji su počinili zločine, a ne cijeli narod prozivati da se treba kajati. Kaje se za osobne grijehe, a ne cijeli narod prozivati”, rekao je kardinal Puljić.

‘Prljava politika narodu ogadila rodni kraj’

O činu samoubojstva generala Slobodana Praljka, Vrhbosanski nadbiskup je rekao da je jasan stav crkve koja osuđuje taj postupak. Dodao je da ga je taj potez potresao i zaključio da se od Haaškog suda očekivalo da dovede do pomirenja, a u suštini ‘izazvao je suprotno’.

Kardinal Vinko Puljić upozorio je i da bosankohercegovački Hrvati katolici nisu ‘naučili voljeti svoju grudu’.

Po njegovoj ocjeni ‘prljava politika ogadila je narodu njegov rodni kraj i zavičaj’.

Sarajevski nadbiskup pozvao je vjernike i da budu strpljivi u očekivanju odluke o Međugorju i navodnim ukazanjima.

Nije želio komentirati nedavne tvrdnje papina izaslanika Henryka Hosera da su ukinute zabrane organiziranja hodočašća za Međugorje.

“Nikada nije bilo zabranjeno Bogu se moliti i pokoru činiti i posebno dobro se ispovjediti. Nisam mjerodavan komentirati papine poteze. Budimo strpljivi do odluke papine koju će on objaviti”, naveo je Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO