Cerar: Slovenija će ustrajati na svojim granicama

Znati gdje je granica, a živjeti kao da je nema, to bi morao biti moto 21. stoljeća, kazao je Cerar (EPA)

Slovenski premijer Miro Cerar rekao je da će njegova vlada ustrajati na “svojim granicama” do kojih bi trebala doći provedbom arbitražne presude o granici s Hrvatskom, javlja HINA.

“Slovenija je za dobrosusjedske odnose, ali će nepopustljivo ustrajati na svojim granicama. Arbitražnu odluku poštujemo i provodit ćemo je. Znati gdje je granica, a živjeti kao da je nema, to bi morao biti moto 21. stoljeća”, kazao je Cerar.

Naglasio je da će se Slovenija pri provedbi arbitražne presude pobrinuti i za one svoje državljane koji prema toj presudi ostaju u Hrvatskoj.

Cerar je pozvao na jedinstvo u domaćoj politici, kakva se pokazala prilikom referenduma iz 1990. i prilikom stjecanja samostalnosti šest mjeseci kasnije.

“Jedinstvo i samostalnost ostaju naše zajedničke, temeljne vrijednosti. Vjerujem da u svakoj ozbiljnijoj kušnji moramo iskazivati jedinstvo kao prije 25 godina, a izborenu samostalnost ne smijemo nikada zaboraviti ili zanemariti ni u djelovanju u međunarodnim integracijama”, kazao je Cerar.

Ranije je slovenski šef diplomacije Karl Erjavec najavio kako će njegovo ministarstvo poslati Vladi Hrvatske dva prijedloga sporazuma o provedbi arbitražne presude o granici, ali ne vjeruje da će ih ona i prihvatiti jer ne priznaje arbitražnu odluku i ne kani je primijeniti.

Odluka stupa na snagu u petak

Erjavec je dodao i da je to potez “pro forma” jer, s obzirom na dosadašnje reakcije Hrvatske, koja odbacuje arbitražu i nudi Sloveniji bilateralni dogovor o granici, ne očekuje da će Hrvatska prihvatiti prijedloge.

“Prijedloge sporazuma poslat ćemo u prvom redu zato da se hrvatska strana ne bi mogla izgovarati kako Slovenija nije poduzela sve potrebno za provedbu arbitražne odluke”, kazao je Erjavec.

Ponovio je očekivanja da će Europska komisija vršiti pritisak na Hrvatsku kako bi prihvatila arbitražnu odluku.

Prema Erjavčevim riječima, Komisija je ovih dana u slučaju Poljske pokazala da ima “instrumente” kako utjecati na vlade i države koje ne poštuju vladavinu prava.

Vlada Slovenije u četvrtak je donijela novi set zakona i propisa s područja tzv. provedbene legislative, a ti će propisi biti aktivirani nakon što ih za nekoliko dana vlada i parlament objave u službenom listu.

Objava u slovenskom Službenom listu uslijedit će 29. prosinca, kad istječe šestomjesečni rok za provođenje arbitražne presude. Do aktivacije propisa u praksi doći će sljedećeg dana.

Izvor: Agencije