MMF će BiH odobriti 76 miliona eura

Novac, Euro
Samo prošle godine bogatstvo milijardera uvećano je za 762 milijarde dolara (AP)

Međunarodni monetarni fond odobrit će Bosni i Hercegovini početkom 2018. prošireni financijski aranžman u iznosu do 76 milijuna eura nakon što se ispune još dva uvjeta, priopćeno je iz misije MMF-a u BiH nakon obavljenog pregleda ispunjenih obveza.

Po riječima voditelja misije MMF-a za Bosnu i Hercegovinu Nadeema Ilahija vlasti su nedavno usvojile povećanje trošarina na gorivo, čime će biti deblokirana velika ulaganja u infrastrukturu, koja se financira iz vanjskih izvora.

Uz to, Narodna skupština bh. entiteta Republika Srpska usvojila je proračun za 2018. u skladu s preporukama MMF-a.

‘Dubinsko snimanje’

“Narednih dana očekuje se i da će parlament drugog entiteta, Federacije BiH usvojiti proračun za 2018. godine, dok se od Vlade Federacije BiH očekuje pokretanje dubinskog snimanja za dva telekomunikacijska poduzeća u vlasništvu Federacije BiH – BH Telecom i HT Mostar”, pojasnio je Ilahi.

Dodao je da će nakon ispunjavanja niza uvjeta izvršni odbor MMF-a početkom 2018. razmatrati zaključivanje proširenog financijskog aranžmana.

Misija MMF-a boravila je u Sarajevu prethodna tri dana kako bi razgovarala o prvom pregledu programa koji dobija podršku iz kreditne linije za proširene aranžmane (Extended Fund Facility—EFF).

Izvor: Agencije