Mladićeva odbrana dobila još tri mjeseca za žalbu

Mladić je na sudu u Hagu nepravomoćno osuđen na doživotni zatvor (EPA)

Odvjetnicima Ratka Mladića, pred Haškim sudom nepravomoćno osuđenog na doživotni zatvor, odobrena su dodatna tri mjeseca za podnošenje žalbe na prvostupanjsku presudu, prenosi Tanjug.

Prvobitno je rok trebao isteći danas, odnosno 30 dana od izricanja prvostupanjske presude.

No u odluci, koju je potpisao sudac Theodor Meron, navedeno je da bi žalbe obrane i tužiteljstva u Mladićevom slučaju trebale biti podnesene u roku od 120 dana od izricanja prvostupanjske presude, odnosno najkasnije do 22. ožujka 2018. godine.

Rok za podnošenje žalbe sud je produljio na zahtjev Mladićeve obrane, a tužiteljstvo je zatražilo isti rok za žalbu ukoliko se on odobri zastupnicima obrane.

Mladići odvjetnici tražili su 18. prosinca od žalbenog vijeća Mehanizma za kaznene sudove u Haagu da im rok za žalbu na presudu produlji s 30 za još 150 dana.

Najobimnija presuda Haškog suda

Odmah je reagiralo tužiteljstvo navodeći da, u slučaju da se obrani odobri produljenje roka, isto to učini i prema tužiteljstvu kako bi se uskladio žalbeni proces u svim njegovim fazama. 

“Na taj način bi se izbjegla situacija u kojoj jedna stranka mora istovremeno pripremati podneske koji se odnose na različite faze slučaja”, zaključilo je tužiteljstvo.

Presuda Mladiću sadrži 2.541 stranicuu sa čak 18.211 fusnota što tu presudu čini najobimnijom u istoriji Haškog suda.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju osudio je 22. studenog Ratka Mladića na doživotni zatvor, uz obrazloženje da je “značajno pridonio izvršenju genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina počinjenih na teritoriju Bosne i Hercegovine”.

Sud je zaključio da je, među ostalim, svojim djelovanjem značajno pridonio izvršenju genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, terorizirao stanovništvo Sarajeva i zapovijedao uzimanje talaca.

Izvor: Agencije