BiH uz pomoć Amerikanaca kupuje helikoptere

Za nabavku helikoptera i prateće opreme bit će potrebno 33,2 miliona eura (Reuters)

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine odlučilo je, na prijedlog Ministarstva obrane, nabaviti helikoptere za potrebe tog ministarstva i Oružanih snage BiH u vrijednosti 65 milijuna konvertibilnih maraka (33,2 milijuna eura), javlja Anadolija.

Višegodišnji projekt bit će realiziran do 2021. godine i uz financijsku pomoć američke vlade, a na bazi potpisanog sporazuma između dvije države.

Ministarstvo obrane BiH za dva helikoptera osiguralo je uštedama iz svog proračuna 6,2 milijuna konvertibilnih maraka (3,2 milijuna eura), između ostalog i smanjivanjem naknada za putne troškove, prijevoz, gorivo, nabavku materijala, iznajmljivanje imovine i opreme.

Istovremeno će pet milijuna američkih dolara (4,2 milijuna eura) osigurati SAD svojom donacijom iz programa vojne pomoći na osnovu sporazuma potpisanog s Vijećem ministara BiH 2001. godine.

Stiže i turska pomoć

Dinamika financiranja iz proračunskih sredstava u narednom razdoblju uvjetovana je usvojenim Globalnim okvirom fiskalnog bilansa i politika u BiH za srednjoročne razdoblje.

Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH su ranije podržali zahtjeve Ministarstva obrane da se, zbog dotrajalosti i godina starosti postojećih letjelica, nabave dva nova transportna helikoptera srednje veličine i dva vedra za gašenje požara za lake višenamjenske helikoptere.

Utvrđen je i prijedlog sporazuma o vojno-financijskoj suradnji između BiH i Turske, kojim će službena Ankara donirati 2,5 milijuna eura koji će pomoći Oružanim snagama BiH u rješavanju pitanja opremljenosti i osposobljenosti obrane.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO