Grabar-Kitarović: Hrvatska je branila BiH

Grabar-Kitarović kaže kako je Hrvatska pružila najveći mogući politički i vojni doprinos odbrani BiH (Al Jazeera)

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Zagrebu je ponovila da Hrvatska nije sudjelovala u udruženom zločinačkom poduhvatu tokom rata u Bosni i Hercegovini, nego je, kako je kazala, tokom četiri godine sudjelovala u odbrani te države.

Predsjednica Hrvatske u subotu je primila 240 Hrvata iz BiH u sklopu Dana otvorenih vrata. 

“Nažalost, na ovaj naš susret pala je sjena tragičnih događanja u haškoj sudnici prije tri dana, u kojima smo u punoj mjeri vidjeli koliko su krhka očekivanja od ljudske pravde, proživjevši moralnu dramu šestorice naših sunarodnjaka i životnu dramu generala Slobodana Praljka”, poručila je Grabar-Kitarović.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo je presude i zatvorske kazne osuđenicima Jadranku Prliću i ostalima, nakon čega je Praljak počinio samoubistvo, popivši otrov u sudnici.

“Kao hrvatska predsjednica želim još jednom posve jasno reći: povijesna je istina da je hrvatski narod u BiH bio prva žrtva velikosrpske agresije u susjednoj državi i prvi joj se odupro. Povijesna je istina da je Hrvatska tijekom rata u BiH zbrinula stotine tisuća bošnjačkih i hrvatskih prognanika i izbjeglica te omogućila humanitarnu pomoć i naoružavanje svih obrambenih snaga, pruživši, sukladno međunarodnom pravu, i svu drugu pomoć radi obrane teritorijalnog integriteta i opstojnosti te države”, naglasila je hrvatska predsjednica. 

Podsjetila je da je hrvatski narod pristao na stvaranje Federacije BiH kao zajedničkog entiteta s Bošnjacima, “kako bi pridonio miru i pomirenju”. 

Politička i vojna pomoć BiH

“S punim pokrićem u povijesnoj istini možemo reći da je hrvatski narod, organiziran u postrojbe Hrvatskog vijeća obrane, dao presudan doprinos obrani i opstojnosti BiH u prvim mjesecima velikosrpske agresije, a potom i u daljnjim operacijama njezine obrane i oslobađanja”, poručila je Grabar-Kitarović.

Dodala je kako je Hrvatska pružila i najveći mogući politički i vojni doprinos odbrani BiH te “konstruktivnim i odgovornim sudjelovanjem u postizanju Washingtonskoga i Daytonsko-pariškog sporazuma pružila je ključnu pomoć za završetak rata i uspostavu političkog dogovora za mirnodopski razvoj te države”.

“Sve ovo što se dogodilo na Haškome sudu nas još više motivira da, s jedne strane, inzistiramo na utvrđivanju i promicanju povijesne istine, a, s druge strane, da se okrenemo budućnosti hrvatskoga naroda u BiH”, zaključila je hrvatska predsjednica.

Upozorila je kako Hrvati u BiH nisu gosti, nego su konstitutivni narod koji “u konzumiranju svojih suverenih prava ne želi ništa drugo nego mir i ravnopravnost s Bošnjacima i Srbima”, te da oni “nisu bili i neće biti nacionalna manjina”.

“Hrvati su u Bosni i Hercegovini stoljećima živjeli, žive i živjet će i dalje”, rekla je Grabar-Kitarović.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO