Europol: U Hrvatskoj i Sloveniji razbijena mreža za sportsku korupciju

Europol je započeo istragu u martu ove godine (EPA)

Pripadnici slovenske policije u saradnji s hrvatskom policijom i Europolom su razbili međunarodnu mrežu organiziranog kriminala uhapsivši 11 osoba pod sumnjom učestvovanja u organizaciji ilegalnog klađenja i koruptivnih radnji vezanih za namještanje ishoda nogometnih utakmica, objavio je u utorak Europol u službenom saopćenju na svom portalu.

Istražne radnje u ovom slučaju započete su u martu ove godine, a rezultirale su zajedničkom akcijom u kojoj je pretraženo 11 kuća i 13 vozila na području Slovenije te dvije kuće i dva vozila koja su se nalazila u Hrvatskoj.

U akciji je zaplijenjeno 35 računara, 32 mobitela, 19.650 eura u gotovini, 38.500 eura u falsifikovanim novčanicama te dva vozila.

Organizovana grupa je kreirala različite web stranice koje su služila kao platforma za klađenje u ilegalnim azijskim kladionicama na namještene sportske događaje koji su se odvijali u Evropi.

Namiještanje utakmica

Osumnjčenici se terete da su učestvovali u pokušaju namještanja rezultata fudbalskih utakmica u Srbiji, Makedoniji i Češkoj.

Kako bi prikrili identitet, kriminalci su se koristili raznim servisima za transfer novca te putem online banke ostvarene dobitke prebacivali na račune raznih ‘off-shore’ kompanija.

“Sportska korupcija je ozbiljan zločin i globalno raširen fenomen. Ova međunarodna istraga je pokazala koliko su sofisticirane metode pojedinih kriminalnih skupina uključenih u sportsku korupciju, koje koriste nove načine djelovanja kako bi ostvarile veliku zaradu, ali i investirale novac zarađen drugim ozbiljnim kriminalnim radnjama”, izjavio je u saopćenju Europolov stručnjak za sportsku korupciju Sergio D'Orsi.

Svih 11 osumnjičenika optuženo je za organizirani kriminal, sportsku korupciju i ilegalno klađenje.

Izvor: Agencije