Srbija otvorila dva nova poglavlja u pregovorima s EU-om

Otvaranju novih poglavlja prisustvuje i evropski komesar za proširenje Johannes Hahn (EPA)

Srbija je na Međuvladinoj konferenciji u Briselu otvorila dva nova poglavlja u svojim pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom. Otvoreno je poglavlje 6 koje se odnosi na kompanijsko pravo i poglavlje 30 koje se bavi ekonomskim odnosima sa inostranstvom.

Zemlje članice EU-a odlučile su da Srbiji daju “zeleno svetlo” za otvaranje još dva poglavlja, čime je ukupno otvoreno 12 poglavlja.

Komesar za proširenje EU-a Johanes Han naglasio je da pažnja Srbije i ubuduće mora da bude usredsređena pre svega na oblast vladavine zakona i na normalizaciju odnosa sa Kosovom.

“Otvaranje ovh poglavlja pokazuje ozbiljan rad Srbije i da je evropska perspektiva čvrsta i realna”, rekao je Han na zajedničkoj konferenciji za novinare sa estonskim ministrom Svenom Mikserom i ministarkom za evropske integracije Srbije Jadrankom Joksimović.

Reforma pravosuđa i normalizacija odnosa s Kosovom

Kako kaže, kada je reč o vladavini zakona i normalizaciji odnosa sa Prištinom ove godine je uočeno da se radilo na tome, ali da “izazova još ima”.

“Srbija mora da ostvari napredak kada je reč o nezavisnosti sudstva, slobodi izražavanja, medijima, pravima nacionalnih manjina, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, uključujući i pranje novca”, poručio je Han.

Proces pristupanja i otvaranja poglavlja ne može se postići bez suštinskog opipljivog fokusiranja na vladavinu zakona i dijalog sa Prištinom, istakao je komesar za proširenje EU-a.

“Brzina je važna, ali je kvalitet je važniji. To je ono što se računa”, kaže evropski komesara i dodaje da su poglavlja 6 i 30 otvorena na osnovu konsenzusa svih.

Han je podsetio da je do sada, od 35, otvoreno 12 poglavlja, a privremeno zatvorena dva.

Korist od otvaranja ovih poglavlja najpre imaju kompanije, koje mogu da obezbede nova radna mesta za građane Srbije, kaže Han.

Takođe se stimuliše privreda, veća sigurnost u poslovanju, poboljšava poslovno okruženje i ubrzava dolazak investicija.

“Uz opredeljenost Srbije siguran sam da još poglavlja može da bude otvoreno u narednoj godini”, zaključio je Han.

Kako je Tanjug ranije prenio, diplomatski izvori u Briselu rekli su kako sve zemlje članice Evropske unije nisu bile zadovoljne ukupnim napretkom koji je Srbija ostvarila u ispunjavanju Akcionog plana za Poglavlje 23, koji se bavi refomom pravosuđa, antikorupcijskom politikom, osnovnim pravima i pravima državljana EU-a.

Na osnovu toga doneta je “politička odluka” da Srbija otvori dva, umesto tri, nova poglavlja.

U EU-u očekuju da će Srbija u prvom delu 2018. godine moći da otvori još najmanje tri nova poglavlja, među kojima su Poglavlje 33, o finansijskim i budžetskim odredbama, Poglavlje 9, o finansijskim uslugama, i Poglavlje 13, o ribarstvu.

Ova tri poglavlja već se nalaze u radnim telima Saveta.

Očekuje se i da Srbija tokom 2018. godine preda Briselu pregovaračke pozicije i za dodatna poglavlja.

Evropski zvaničnici u više navrata su najavljivali da će 2018. godina biti izuzetno značajna za napredak u procesu proširenja.

Izvor: Agencije