Nikola Gruevski odlazi sa čela VMRO-DPMNE

Lider najveće oporbene stranke u Makedoniji VMRO-DPMNE Nikola Gruevski podnio je ostavku, a izbor za novog čelnika glavni odbor te stranke će provesti 22. i 23. prosinca.

“Kongres, koji će biti održan u Valandovu, okupit će 544 delegata, koji će odabrati novog lidera stranke”, rekao je glavni tajnik stranke Hristijan Mickovski, prenosi Tanjug agenciju MIA.

Prema izvorima iz stranke, sam Mickovski, zatim zastupnici i bivši ministri vanjskih poslova Nikola Popovski i Antonio Milošoski, kao i zastupnik u Sobranju i član Izvršnog odbora stranke Ilija Dimovski, smatraju se glavnim kandidatima za taj položaj, navodi agencija.

Pozivi na unutarnju demokratizaciju stranke

Gruevski je početkom mjeseca izjavio da će podnijeti ostavku organima stranke, nakon završetka analize loših rezultata te stranke na makedonskim lokalnim izborima.

“Neovisno o tome kakav bude ishod analize, čak i ako je takav da je moja krivnja mala, ili ako se utvrdi da nemam objektivnu krivnju za poraz, podnijet će ostavku pred organima stranke”, rekao je Gruevski tada za makedonski portal Kurir.

VMRO-DPMNE, koji je bio na vlasti više od 10 godina, pretrpio prvo na općim, a zatim i na lokalnim izborima poraz od Socijaldemokratskog saveza Makedonije premijera Zorana Zaeva.

Grupa članova VMRO-DPMNE-a, koja sebe naziva Inicijativom za reformu, već mjesecima poziva na unutarnju demokratizaciju u stranci i traži ostavku Gruevskog.

Istrage i sudski procesi

Protiv Gruevskog i njegovih bliskih suradnika vodi se više istraga i sudskih procesa, zbog sumnje da su, dok su bili na vlasti, od 2006. do polovice ove godine, namještali izbore i krali novac iz državnog proračuna.

Gruevski je na čelu VMRO-DPMNE-a 2002. godine zamijenio osnivača i prvog predsjednika stranke Ljupča Georgijevskog, koji se povukao nakon razdoblja unutarstranačkih previranja, nakon neuspjeha stranke na parlamentarnim izborima.

Bio je premijer Makedonije od kolovoza 2006. do početka 2016. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije