Evropski parlament traži od Unije fokus na zapadni Balkan

Evropski parlament je pozdravio napore koji su doveli do dodatnog približavanja zemlja zapadnog Balkana članstvu u Evropskoj uniji (EPA)
Evropski parlament je pozdravio napore koji su doveli do dodatnog približavanja zemlja zapadnog Balkana članstvu u Evropskoj uniji (EPA)

Evropski parlament je u godišnjem izvještaju o primjeni zajedničke vanjske i sigurnosne politike istakao potrebu Evropske unije da svoj “strateški fokus” ponovo stavi na zapadni Balkan.

“EU treba nastaviti sa svojim ambicijama u regiji, dajući tako novi zamah vjerodostojnoj EU politici proširenja”, navodi se u izveštaju EP-a, u koji je Tanjug imao uvid.

Godišnji izvještaj, koji je sastavio predsjedavajući Vanjskoplitičkog odbora David McAlister, EP usvojit će u srijedu, 13. decembra, na plenarnom zasjedanju u Strazburu.

U izvještaju se naglasak stavlja na činjenicu da su “sigurnost građana EU-a, integritet teritorije EU-a, kao i stabilnost susjedstava, pogotovo zapadnog Balkana, ključni uvjeti za stabilnost EU-a”.

Otvorena vrata Evropske unije

“Naglašava se potreba za ponovnim strateškim fokusom na zapadni Balkan, uz prepoznavanje činjenice da bi EU trebal nastaviti sa svojim ambicijama u regiji, dajući tako novi zamah vjerodostojnoj EU politici proširenja, zasnovanoj na kriterijima iz Kopenhagena, jačanju vladavine prava i otpornosti državnih institucija. Vjerujemo da stabilnost zapadnog Balkana mora ostati najveći prioritet”, ističe se u tom dokumentu.

Evropski parlament poziva da se više napora uloži kako bi se poboljšali socijalno-ekonomski i politički uvjeti u regiji.

Naglašeno je uvjerenje da su eurointegracije i regionalno pomirenje najbolji načini da se suprotstavi opasnostima od destabilizirajućih stranih miješanja i utjecaja, utjecaju salafističkih i vehabijskih mreža, organiziranom kriminalu, međudržavnim razmiricama, kao i dezinfomacijama i “hibridnim prijetnjama”.

“Moramo ostati posvećeni njegovanju visoko efikasnih političkih društava u regiji”, navodi se u tekstu Godišnjeg izvještaja EP-a o Zajedničkoj vanjskoj i sigurnonoj politici EU-a, prenosi Tanjug.

Evropski parlament kroz ovaj izvještaj također ponavlja da su “vrata EU-a otvorena za članstvo država sa zapadnog Balkana, čim one ispune uvjete za to”.

Istovremeno, pozdravljaju se napori koji su u okviru Berlinskog procesa i Samita u Trstu doveli do dodatnog približavanja zemlja zapadnog Balkana članstvu u EU.

“Posebna pažnja i podrška se moraju dati primjeni ključnih institucionalnih i političkih reformi na zapadnom Balkanu. Pozivamo Evropsku komisiju da razmotri izdvajanje dodatnih sredstava u Instrument pretpristupne pomoći (IPA), kao jednom od najvažnjih mehanizama za podršku navedenim reformskim procesima”, zaključuje se u dijelu Izvještaja posvećenom zapadnom Balkanu.

Suzbijanje neistinitih informacija i dezinformacija

U ovogodišnjem Izvještaju o zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici EP poziva šeficu EU diplomatije Federicu Mogherini i zemlje članice da pojačaju napore i dodatno osnaže “sposobnosti EU-a i država partnera” da rade na suzbijanju neistinitih informacija i dezinformacija.

U tom cilju poziva se na jačanje StratCom radne grupe u okviru Evropske službe za vanjske poslove.

Evropski parlament posebno je naglasio važnost jačanja nezavisnih medija u EU-u i regiji kao izvora vjerodostojnih informacija.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO