Preliminarni rezultati obdukcije: Praljak popio cijankalij

Praljak je smrtonosnu tečnost popio nekoliko sekundi nakon što mu je potvrđena zatvorska kazna u trajanju 20 godina za ratne zločine (EPA)
Praljak je smrtonosnu tečnost popio nekoliko sekundi nakon što mu je potvrđena zatvorska kazna u trajanju 20 godina za ratne zločine (EPA)

Haški osuđenik Slobodan Praljak izvršio je samoubistvo popivši cijankalij (kalijev cijanid), pokazuju danas objavljeni preliminarni rezultati obdukcije koje je objavilo Tužilaštvo Holandije.

Praljak je preminuo u srijedu u bolnici Westeinde u Hagu nakon što je popio tečnu supstancu u sudnici Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju (ICTY), navodi se u saopćenju Tužilaštva.

Dodaje se da je u njegovoj krvi pronađena koncentracija cijankalija, što je dovelo do zatajenja srca, a koje je istaknuto kao uzrok smrti.

 

 

Iz holandskog tužilaštva navode da su i dva hrvatska stručnjaka bila prisutna tokom obdukcije, koji su bili tu prema dogovoru ICTY-a i hrvatskih vlasti.

Praljak je smrtonosnu tečnost popio samo nekoliko sekundi nakon što mu je potvrđena zatvorska kazna u trajanju 20 godina za ratne zločine počinjene na teritoriji Bosne i Hercegovine početkom 1990-ih.

Nezavisna istraga

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) ranije je saopćio da pokreće nezavisnu istragu o smrti Praljka, koji je u srijedu u haškoj sudnici pred kamerama popio otrov nakon izricanja pravosnažne presude u predmetu “Prlić i ostali”.

“Radi dopune holandske istrage, koja je već u toku, o smrti Slobodana Praljka, Sekretarijat Haškog tribunala jutros je pokrenuo nezavisnu stručnu istragu o internim operacijama ICTY-a u skladu sa standardnim postupcima”, navodi se u saopćenju. 

Reviziju će voditi sudija Hassan B. Jallow, bivši glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu i Mehanizma za međunarodne krivične sudove.

Istraga će početi iduće sedmice kako bi se izradio izvještaj o zatvaranju ICTY-a  31. decembra.

Potvrđene kazne

Izričući presudu bosanskohercegovačkoj šestorici, žalbeno vijeće utvrdilo je da je postojao međunarodni oružani sukob u Bosni i Hercegovini i stanje okupacije, a potvrdilo je i postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog poduhvata s ciljem etničkog čišćenja dijelova Bosne i Hercegovine.

Žalbeno vijeće izreklo je pravomoćnu presudu za zločine počinjene nad muslimanima u Bosni i Hercegovini 1993. i 1994, potvrdivši šestorici dosuđene kazne iz prvostepene presude.

Sud je potvrdio da je bivši predsjednik vlade samoproglašene Herceg-Bosne Jadranko Prlić osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar odbrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog štaba Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši komandant vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na deset godina zatvora.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO