Policija RS-a: Povratnik zapalio vlastiti automobil

Tri napada na imovinu povratnika u općini Rogatica zabilježena su u nepunih mjesec dana (Al Jazeera)

Policija u Istočnom Sarajevu dostavila je Okružnom javnom tužilaštvu u tom gradu izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv Ermina Pavice iz Rogatice, javlja Fena.

Povratniku Erminu Pavici 19. novembra u večernjim satima zapaljen je automobil Golf 2, kao i pomoćni objekat, u naselju Kukavice u općini Rogatica.

Vatrogasci su uspjeli ugasiti požar na šupi, koji je prijetio da se proširi i na kuću, a automobil je u potpunosti izgorio.

Pavica je prethodno primio prijeteće poruke, upućene njemu i porodici, o čemu je pravovremeno obaviještena Policijska stanica Rogatica.

Bošnjački predstavnici vlasti u bh. entitetu Republika Srpska nakon toga su pozvali na zašititu povratnika u tom entitetu, navodeći da se ovakvi incidenti ponavljaju.

Međutim, iz Policijske uprave Istočno Sarajevo danas je saopćeno da su nakon istrage policijski službenici došli do saznanja da se u vezu s navedenim događajima dovodi oštećeni Pavica kao izvršilac krivičnih djela.

Policija navodi da postoji osnova sumnje da je Pavica počinio krivična djela kao što je lažno prijavljivanje krivičnog djela, javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje, ugrožavanje sigurnosti i oštećenje i oduzimanje tuđe stvari, piše Fena. 

Pavica se, kako se navodi iz policije, sumnjiči da je u mobilni aparat ubacio SIM-karticu i sebi poslao poruke prijetećeg sadržaja, te da je zapalio automobil koji koristi i pomoćni objekat, čime je kod članova svoje porodice izazvao strah, uznemirenost i osjećaj ugroženosti na nacionalnoj osnovi, prenosi Fena.

Napadi na povratnike

Kako je ranije objavila Al Jazeera, tri napada na imovinu povratnika u općini Rogatica, na istoku Bosne i Hercegovine, zabilježena su u nepunih mjesec dana, nakon čega ih je policija pozvala na poligrafsko ispitivanje. Iz MUP-a RS-a tvrde da brinu o sigurnosti povratnika.

Povratnik Dževad Mašić, koji se u Rogaticu vratio prije 15 godina, također je prijavio podmetanje požara pred kućnim vratima, nakon čega ga je MUP RS-a pozvao na poligrafsko ispitivanje. Isti poziv dobio je i Pavica.

Nekoliko kilometara od njihovog, u selu Bjelogorci, prije 20-ak dana otrovane su tri krave porodici Herceglija. Kažu kako je istragom utvrđeno da je za trovanje odgovorna njihova prva susjeda. Već osam godina imaju problema jer su povratnici, ali kažu da im se prvi put ugrožava egzistencija s obzirom na to da žive od poljoprivrede.

Izvor: Al Jazeera i agencije