Počela obdukcija tijela Slobodana Praljka

Obdukciji su prisustvovali i obducent i toksikolog iz Hrvatske (EPA)

Obdukcija tijela osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka započela je danas u 11 sati u forenzičkoj laboratoriji u Hagu.

Haški ured holandskog javnog tužilaštva, koji provodi istragu, objavio je na Twitteru da će rezultati obdukcije biti naknadno objavljeni.

“Jutros je počela obdukcija tijela g. Praljka. Dva hrvatska stručnjaka prisutna su kao posmatrači na zahtjev ICTY-a. Rezultati još nisu dostupni”, saopćeno je.

Obdukciji su, kako je jedan izvor u Hagu prenio Večernjem listu, prisustvovali i obducent i toksikolog iz Hrvatske.

Nezavisna istraga

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) ranije je saopćio da pokreće nezavisnu istragu o smrti Praljka, koji je u srijedu u haškoj sudnici pred kamerama popio otrov nakon izricanja pravosnažne presude u predmetu “Prlić i ostali”.

“Radi dopune holandske istrage, koja je već u toku, o smrti Slobodana Praljka, Sekretarijat Haškog tribunala jutros je pokrenuo nezavisnu stručnu istragu o internim operacijama ICTY-a u skladu sa standardnim postupcima”, navodi se u saopćenju. 

Reviziju će voditi sudija Hassan B. Jallow, bivši glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu i Mehanizma za međunarodne krivične sudove.

Istraga će početi iduće sedmice kako bi se izradio izvještaj o zatvaranju ICTY-a  31. decembra.

Izričući presudu bosanskohercegovačkoj šestorici, žalbeno vijeće utvrdilo je da je postojao međunarodni oružani sukob u Bosni i Hercegovini i stanje okupacije, a potvrdilo je i postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog poduhvata s ciljem etničkog čišćenja dijelova Bosne i Hercegovine.

Žalbeno vijeće izreklo je pravosnažnu presudu za zločine počinjene nad muslimanima u Bosni i Hercegovini 1993. i 1994, potvrdivši šestorici dosuđene kazne iz prvostepene presude.

Sud je potvrdio da je bivši predsjednik vlade samoproglašene Herceg-Bosne Jadranko Prlić osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar odbrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog štaba Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši komandant vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na deset godina zatvora.

Izvor: Agencije