ICTY pokreće nezavisnu istragu o smrti Slobodana Praljka

Praljak je počinio samoubistvo u haškoj sudnici nakon izricanja presude (EPA)

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) saopćio je da pokreće nezavisnu istragu o smrti Slobodana Praljka koji je u srijedu u sudnici pred kamerama popio otrov nakon izricanja pravomoćne presude.

“Radi dopune holandske istrage koja je već u toku o smrti Slobodana Praljka, Sekretarijat Haškog tribunala je jutros pokrenuo nezavisnu stručnu istragu o internim operacijama ICTY-ja u skladu sa standardnim postupcima”, navodi se. 

Reviziju će voditi sudija Hassan B. Jallow, bivši glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu i Mehanizma za međunarodne krivične sudove.

Istraga će početi iduće sedmice kako bi se izradio izvještaj o zatvaranju ICTY-ja  31. decembra 2017. godine.

Cilj revizije je ocijeniti postojeće postupke i donijeti eventualne preporuke koje bi mogle pomoći sudovima u budućnosti, navodi se i dodaje da će ishod istrage biti javno objavljen nakon potrebnih procjena.

Pravomoćne presude

Izričući presudu bosanskohercegovačkoj šestorici, Žalbeno vijeće je utvrdilo i da je postojao međunarodni oružani sukob u Bosni i Hercegovini i stanje okupacije, a potvrdilo je i postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog pothvata s ciljem etničkog čišćenja dijelova Bosne i Hercegovine.

Žalbeno vijeće izreklo je pravomoćnu presudu za zločine počinjene nad muslimanima u Bosni i Hercegovini 1993. i 1994, potvrdivši šestorici dosuđene kazne iz prvostepene presude i tim predmetom, jednim od najsloženijih, ovaj međunarodni sud završio je 24-godišnje postojanje.

Sud je potvrdio da je bivši predsjednik vlade samoproglašene Herceg-Bosne Jadranko Prlić osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar odbrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog štaba Hrvatskog vijeća odbrane Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po dvadeset godina zatvora, bivši komandant vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na šesnaest godina, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na deset godina zatvora.

Nakon izricanja presude Praljak je u sudnici počinio samoubistvo ispivši otrovnu tekućinu.

Izvor: Agencije